Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Konflikti ja köyhyys pitävät Somalian kriisimaana - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Kehityksen haasteet

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Konflikti ja köyhyys pitävät Somalian kriisimaana

Suurin osa somalialaisista elää köyhyydessä, eikä nälkäkään ole harvinainen vieras.

Nainen ja aliravitsemuksesta kärsivä lapsi Somaliassa. Kuva: UN Photo / Stuart PriceVuoden 2011 nälänhädän aikaan jopa neljä miljoonaa somalialaista kärsi nälästä. Kuva: UN Photo / Stuart Price

Somalian vuosikymmeniä jatkunut konflikti on ollut taustavaikuttajana kahdessa nälänhädässä, se on tappanut, vammauttanut tai ajanut pakolaiseksi miljoonia, rikkonut perheitä ja yhteiskunnan rakenteita ja pahentanut maan köyhyyttä.

Lähes romahtanut valtio ei ole virallisesti mukana YK:n kehitysohjelman UNDP:n inhimillisen kehityksen indeksissä, joka panee maailman maat järjestykseen terveyden, koulutuksen ja tulojen mukaan. Luultavasti maa olisi kuitenkin häntäpäässä.

UNDP:n mukaan yli 80 prosenttia Somalian väestöstä lasketaan niin sanotusti moniulotteisesti köyhiksi. Työttömänä on yli puolet somalialaisista, kasvavasta nuorisoväestöstä vielä useampi.

Somalia kokee jatkuvaa ruokapulaa. Yli 40 prosenttia alle 5-vuotiaista on pienikasvuisia aliravitsemuksen vuoksi. Kesällä 2011 maahan puhkesi nälänhätä, ja nälkäkuolema uhkasi neljää miljoonaa ihmistä. Parempien sateiden vuoksi tilanne saatiin hallintaan, mutta arvioiden mukaan nälänhätä vei lähes 260 000 ihmisen hengen ja yli miljoonan ruokaturva on yhä epävarma.

Naisten asema kurja

Somalian pahimpia haasteita ovat köyhyyden lisäksi naisten surkea asema ja olemattomat peruspalvelut. Estettävissä olevat taudit, kuten tuberkuloosi, malaria ja tuhkarokko, ovat yleisiä.

Elinajanodote on alhainen, mikä johtuu huonoista terveyspalveluista, sanitaatio- ja vesipalvelujen romahtamisesta ja aliravitsemuksesta. Puhdasta vettä on alle kolmanneksella. Sadasta tuhannesta äidistä tuhat kuolee synnytyksen tai raskauden vuoksi. YK:n lastenrahaston UNICEFin mukaan alle 5-vuotiaita kuolee toiseksi eniten maailmassa.

Naisten on miehiä vaikeampi työllistyä, heihin kohdistuva väkivalta on laajaa, perinteiset lait syrjivät heitä ja tytöt joutuvat naimisiin hyvin nuorina. Melkein kaikki somalinaiset ovat kokeneet sukupuolielinten silpomisen, mikä on yksi syy myös korkeaan äitiyskuolleisuuteen.

Alle kymmenellä prosentilla somalialaisista on toisen asteen koulutus. Harva saa edes peruskoulua loppuun, ja alle kolmannes osaa lukea.

Suomi tuki Somaliaa humanitaarinen apu mukaan lukien vuonna 2012 noin 9,4 miljoonalla eurolla. Lähivuosina painotetaan etenkin terveyssektorin tukea.

Tuki on vuoden 1991 jälkeen kanavoitu enimmäkseen suomalaisten kansalaisjärjestöjen kautta. Suomi on tukenut muun muassa kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön hanketta, jossa terveysalan osaajat Suomen somalidiasporasta kouluttavat paikallisia terveysalan opiskelijoita ja henkilöstöä Somalimaassa ja Puntmaassa.

Lähteitä:

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.5.2016


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi