Somalia, som är ett land i ruiner, har äntigen en officiell regering. Men ett land som levat i konflikt i årtionden reser sig inte så snabbt.
Somalia, som ligger i Afrikas horn vid Indiska oceanens strand, är etniskt ett enhetligt land. 85 procent av folket är somalier, resten hör bland annat till bantuerna. I landet talar man mest somali och arabiska, och islam är den officiella religionen.
Perioderna av regn och torka varierar oregelbundet i Somalia. Landets viktigaste näring är boskapsskötsel och en stor del av människorna lever som nomader eller delvis som nomader. Folket är indelat i klaner. De har stor makt i landet där statens strukturer är nästan obefintliga.
Somalia är fortfarande fast i en våldsspiral som har hållit på i årtionden. I bakgrunden finns bland annat kolonialhistoriens och kalla krigets arv, en usel administration, tvister mellan klanerna samt en djupt rotad fattigdom.
Somalia blev självständigt år 1960 och drevs efter de första lugna åren först in i en diktatur och sedan in i ett långt inbördeskrig. Efter att diktatorn Mohamed Siad Barre störtats år 1991 urartade våldet och landet drabbades också av en allvarlig hungersnöd. Det har inte funnits någon fungerande administration i landet på åratal.
På 2000-talet har konflikten ändrats till ett inbördeskrig mellan den islamistiska al-Shabaab-rörelsen och landets regering med Afrikanska unionen. Under de senaste åren har gruppen trängts tillbaka, men den utgör fortfarande ett allvarligt säkerhetshot.
Somalia fick en skakig interimsregering år 2000 och på nytt år 2004, men först på hösten 2012 stärktes dess position då klanäldstarna utnämnde ett nytt parlament och parlamentet en president. En av de största tvistefrågorna är maktdelningen mellan den centrala administrationen och regionerna.
Den nya regeringen har mycket att göra för Somalia är ett av världens fattigaste länder på grund av konflikten. Statens inkomster är minimala och över en tredjedel av bruttonationalinkomsten kommer från penningförsändelser som en miljon somalier som flyttat utomlands skickar hem.