Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailman taustat: Demokratia ja hyvä hallinto (1.2013) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Demokratia ja hyvä hallinto (1.2013)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Demokratia ja hyvä hallinto (1.2013)

Parthenon, Ateena. Kuva: MacExposure/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0Demokratian on uskottu syntyneen antiikin Ateenassa, mutta demokraattisia järjestelmiä on ollut olemassa sitä ennenkin. Kuva: MacExposure/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Suomi on hyvän hallinnon mallimaa

Hyvä hallinto on monimutkainen käsite, mutta käytännössä se tarkoittaa toimivaa, tasa-arvoista yhteiskuntaa. Valitettavan monessa maassa se on vain kaukainen unelma.

Kenia – korruption ihmemaa

Korruptio on yksi heikon hallinnon piirre. Keniassa poliitikkojen korruptio on saanut tavallisen kansan raivon partaalle. Samalla kun kansanedustajat vaativat muhkeita erorahoja, tavallinen kansa maksaa korruption kulut omasta pussistaan.

Tunisia siirtyy hitaasti demokratiaan

Tunisia on kaksi vuotta vallankumouksen jälkeen siirtymässä hitaasti kohti demokraattista järjestelmää. Suomessa vierailleen Houda Cherifin mukaan Suomen ja Tunisian poliittisia järjestelmiä ei voi edes verrata.

 Faktat

  • Demokratialla viitataan yleensä päätöksentekojärjestelmään, joihin kuuluvat vapaat ja rehelliset vaalit sekä perusoikeuksien kunnioittaminen.
  • Hyvä hallinto on demokratiaa teknisempi ilmaus, jolla viitataan yhteiskunnallisiin prosesseihin yleensä – esimerkiksi siihen, miten kansalaiset voivat toteuttaa oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan.
  • Freedom House -järjestön mukaan vuonna 2012 maailman maista 117 voitiin laskea vaaleja pitäviksi demokratioiksi. Vertailussa oli mukana 195 maata.
  • Freedom Housen vertailun mukaan maailmassa on 47 ei-vapaata maata, jos tarkastellaan kansalaisvapauksien ja poliittisten oikeuksien, kuten esimerkiksi sananvapauden ja reilujen vaalien, toteutumista. Heikoimmin vertailussa pärjäävät esimerkiksi Eritrea, Pohjois-Korea ja Somalia.
  • Fund for Peace -järjestön vertailussa Suomi on maailman onnistunein valtio. Epäonnistuneimpia ovat Somalia, Kongo ja Sudan. Vertailussa otetaan huomioon esimerkiksi palvelujen saanti, turvallisuus ja oikeuslaitoksen toiminta.
  • Maailman vähiten korruptoituneita maita ovat Suomi, Tanska ja Uusi-Seelanti, korruptoituneimpia Somalia, Pohjois-Korea ja Afganistan.
  • Transparency Internationalin korruptiovertailussa kaksi kolmasosaa maailman maista saa alle 50 pistettä sadasta parhaasta.
  • Suomen kehitysyhteistyön seitsemästä pääkumppanimaasta korruptoituneimpia ovat Kenia ja Nepal, jotka ovat 176 maan indeksissä sijalla 139. Vähiten korruptoitunut on Sambia, sijalla 88.
  • Maailmassa maksetaan vuosittain jopa tuhat miljardia dollaria lahjuksia.

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa ulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta Suomen OneWorld-portaaliyhdistys.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi