Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Palestiniernas mark och grödor utan vatten - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Palestiniernas mark och grödor utan vatten

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Palestiniernas mark och grödor utan vatten

Västbanken är uppdelad i tre områden: Area A, B och C. I Area C, som täcker största delen av Västbanken, har Israel full kontroll över säkerhet och planering. Kontrollen över landet leder till kontroll över vattentillgången. Israel tar runt 80 procent av sitt vatten från Västbanken.

Foto och text: Jesper Klemedsson

Mohammed Abdul Fattah
Den kamouflerade vägen
Vattenreservoaren
Sharif Mohammed Khaled
Vattenkällör på andra sidan
Tre brunnar
Mousa Al Adra
Vatten till överpris
Halima Abu Nasser
Förorenade vattnet

Världshälsoorganisationen rekommenderar 100 liter per capita och dag . Konsumtionen hos palestinier i de ockuperade områdena ligger vid 70 liter per dag och person, medan Israel i genomsnitt  konsumerar 300 liter, alltså fyra gånger så mycket.

Medan palestinier som bor i de ockuperande områdena nekas tillgång till vatten,  lever de – enligt internationell lag – olagliga bosättarna i gröna och frodiga områden på höjderna runt de palestinska byarna och städerna.

Samhällena i Area C är några av de fattigaste och mest utsatta på Västbanken. En fjärdedel av hushållen får mindre än 50 liter vatten per dag och person, och vissa får så lite som 10-15 liter.

För att sätta detta i sitt sammanhang kan man jämföra med Världshälsoorganisationens uttalande att den absoluta miniminivån för att undvika folkhälsoepidemier under ett katastrofläge är 15 liter vatten per dag och person.

Med en vattentillgång på 10 liter i vissa områden är tillgången jämförbar med situationen i flyktingläger i Kongo och Sudan.

”Om inget görs mycket snart, kommer vi att stå inför en såväl humanitär som ekologisk katastrof på Västbanken”, understryker hydrologen Abdel Atif.

© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi