Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailman taustat opettajille: Moninainen Afrikka - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Moninainen Afrikka (5.2013)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Moninainen Afrikka (5.2013)

Ihmisiä katutorilla Ghanassa Kumasin kaupungissa. (Kuva: Petr Kosina / cc 2.0 / Flickr)Katutori Kumasin kaupungissa Ghanassa. Kuva: Petr Kosina / Flickr, CC BY-NC 2.0

Afrikka – ikuinen häviäjä vai yllätysnousija?

Afrikka tuo usein ensimmäisenä mieleen köyhyyden, mutta viimeisten kymmenen vuoden ajan maanosan talous on kasvanut hurjaa vauhtia. Asiantuntijat puhuvat jo Afrikan vuosisadasta, mutta kaikki eivät ole yhtä optimistisia.

"Afrikkalaiset eivät ole vain uhreja"

Suomessa asuvat zimbabwelaistaustainen Percy Mashaire ja kenialaislähtöinen Wanjiku wa Ngugi ovat lopen kyllästyneitä näkemyksiin, joiden mukaan Afrikka on yksi maa ja kaikki sen asukkaat avuttomia uhreja. Afrikan tarinasta pitää kuulla molemmat puolet, he vaativat.

Maakaappaukset uhkaavat viedä ruuan afrikkalaisten suusta

Kansainväliset yritykset ja monet valtiot ovat viime vuosina ostaneet ja vuokranneet yhä enemmän maata Afrikasta. Maainvestoinnit voivat periaatteessa tuoda vaurautta mukanaan, mutta käytännössä paikalliset asukkaat menettävät usein sekä kotinsa että elinkeinonsa.

Faktat

  • Ihmiskunnan historia alkoi todennäköisesti Afrikasta, josta on löydetty ihmisen varhaisten esi-isien jäänteitä. Erään teorian mukaan myös homo sapiens kehittyi luultavasti Afrikassa ja levisi sieltä muualle maailmaan noin 100 000–200 000 vuotta sitten.
  • Nyky-Afrikassa on 54 maata, joista nuorin on vuonna 2011 itsenäistynyt Etelä-Sudan. YK:n väestötilastojen mukaan vuonna 2010 Afrikassa oli noin 1,031 miljardia asukasta, mikä on noin 14 prosenttia koko maailman väkiluvusta.
  • Noin 40 prosenttia afrikkalaisista elää kaupungeissa, ja määrän uskotaan kasvavan lähivuosikymmeninä.
  • Afrikka tuotti vuonna 2011 yli puolet maailman timanteista ja yli kaksi kolmasosaa tantaalista, jota tarvitaan esimerkiksi kännyöiden ja kannettavien tietokoneiden valmistuksessa. Afrikasta tuotti vuonna 2011 myös 11 prosenttia maailman öljystä.
  • Saharan eteläpuolisen Afrikan, johon kuuluu suurin osa maanosan maista, bruttokansantuote kasvoi vuonna 2012 noin 4,2 prosenttia, maailman bruttokansantuote taas 2,2 prosenttia. Euroalueen talous puolestaan supistui 0,6 prosenttia. Silti Saharan eteläpuolisen Afrikan osuus maailman bruttokansantuotteesta on vain alle kaksi prosenttia.
  • Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaista 48 prosenttia elää äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä.
  • Kännykkäliittymien määrä on kasvanut Afrikassa valtavaa vauhtia. Vuonna 2000 Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 1,7 ihmisellä sadasta oli kännykkäliittymä. Vuonna 2011 luku oli jo 53,3.

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa ulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta Suomen OneWorld-portaaliyhdistys.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi