Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Työtä kehitysmaiden nuorille - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Nuoret ja työ

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Työtä kehitysmaiden nuorille

Viidennes maailman väestöstä on 15–24-vuotiaita nuoria. Valtaosa heistä asuu kehitysmaissa. Koulutettuina ja työllisinä he ovat voimavara, työttöminä ja turhautuneina turvallisuusriski.

Koulutus on avain työelämään. Se opettaa etsimään tietoa, hankkimaan taitoja sekä huolehtimaan omasta ja läheisten hyvinvoinnista. Tärkeää on, että nuorten koulutus antaa yleissivistyksen lisäksi valmiuksia käytännön työntekoon.

Neroj Panta, Nepal. Kuva: Mikko LuukkainenNepalilainen Neroj Panta työskenteli neljä vuotta tarjoilijana Dubaissa. Nyt hän hakee opiskelupaikkaa Englannista. Kuva: Mikko Luukkainen

Koulutettuinakin nuoret tarvitsevat ennen kaikkea työpaikkoja. Työ ei tarjoa ainoastaan toimeentuloa vaan kohentaa omanarvontuntoa, luo turvallisuutta ja kiinnittää yhteisöön.

Siksi työttömyys turhauttaa ja syrjäyttää. Se rapauttaa nuoren itsetuntoa ja saa hänet miettimään oman elämänsä merkitystä. Joskus toimettomuus ajaa varsinkin nuoret miehet laittomuuksiin, rikollisuuteen ja väkivaltaan. Nuorten työttömyyttä pidetäänkin yhtenä maailman suurimmista turvallisuusriskeistä.

Myös tytöillä ja nuorilla naisilla on oikeus koulutukseen ja työntekoon. Usein teiniraskaus ja varhainen avioituminen katkaisevat heidän koulutuksensa ja pääsynsä työelämään. Kuitenkin koulutettujen äitien perheet ovat yleensä vähälapsisia, ja heidän tyttärensä käyvät koulua.

Nuorilla kolminkertainen työttömyysriski

Tällä hetkellä maailman työikäisistä nuoria on 25 prosenttia mutta työttömistä yli 40 prosenttia. Nuoret jäävät ilman työtä kolme kertaa todennäköisemmin kuin aikuiset. Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi, että vuonna 2007 maailmassa oli reilut 70 miljoonaa työtöntä nuorta.

Vastaavasti alityöllistettyjä nuoria oli noin 130 miljoonaa. Työtä oli siis liian vähän, eikä se vastannut nuorten koulutusta ja kykyjä.

Vaikeinta nuorten työllistyminen on Afrikassa.

Mantereen nuorista 70 prosenttia elää maaseudulla, josta monet muuttavat kaupunkeihin paremman toimeentulon toivossa. Silti vain joka kymmenes vuosittain työmarkkinoille tulevasta kymmenestä miljoonasta afrikkalaisnuoresta löytää palkkatyötä virallisilta tai epävirallisilta työmarkkinoilta.

Loput yrittävät hankkia elantonsa erilaisilla hanttihommilla tai pikkubisneksillä.

Afrikkalaisnuorten työllistymismahdollisuuksien ei odoteta kohenevan lähivuosikymmeninä, sillä nykyisellä väestönkasvulla nuorten määrän arvioidaan tuplaantuvan 400 miljoonaan vuoteen 2045 mennessä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 3.9.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi