Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Muuttoliike (Työllä kehitystä) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Muuttoliike

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Maailma liikkeessä

Noin 214 miljoonaa ihmistä – eli kolmisen prosenttia maailman väestöstä – asuu pysyvästi synnyinmaansa ulkopuolella. Kolmannes heistä on muuttanut köyhästä maasta rikkaaseen maahan.

Espanjan Almeiran viljelyksillä työskentelevä siirtolainen. Kuva: Dr John2005, flickr.com, ccby2.0Rashid työskentelee Almeiran viljelyksillä Espanjassa. Kuva: Dr John2005, flickr.com, ccby2.0

Arviolta 10–15 prosenttia maailman siirtolaisista elää uudessa asuinmaassaan ilman oleskelulupaa. Useimmiten ihmiset muuttavat työn ja toimentulon perässä. Myös opiskelu ja avioliitto ovat yleisiä kotimaasta lähdön syitä.

Maailmalla työskentelevät siirtolaiset lähettivät kotimaihinsa vuonna 2009 arviolta 237 miljardia euroa. Se oli yli kaksi kertaa enemmän kuin kansainvälinen kehitysapu yhteensä.

Maailmanlaajuinen talouskriisi on heikentänyt monissa maissa ulkomaalaisten työmahdollisuuksia ja siten toimeentuloa. Rahalähetysten pieneneminen on tuntunut eri tavoin siirtolaisten lähtömaiden talouksissa.

Myös sota pakottaa muuttamaan

Seitsemisen prosenttia maailman siirtolaisista pakenee sotaa, väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkauksia: vuonna 2009 YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tilastoissa oli yli kymmenen miljoonaa pakolaista.

Samaan aikaan YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA huolehti vajaasta 4,8 miljoonasta pakolaisesta Jordaniassa, Syyriassa, Libanonissa sekä palestiinalaisalueilla Länsirannalla ja Gazassa.

Kosovolaiset pakenivat sotaa Euroopan sydämessä vuonna 1999. Kuva: United Nations Photo, flickr.com, ccby2.0Kosovolaiset pakenivat sotaa Euroopan sydämessä vuonna 1999. Kuva: United Nations Photo, flickr.com, ccby2.0

Lisäksi lähes miljoona ihmistä haki turvapaikkaa kotimaansa ulkopuolelta, usein vauraista teollisuusmaista.

Vuoden 2009 lopussa maailmassa oli 27,1 miljoonaa evakkoa, jotka pakenivat väkivaltaa ja luonnononnettomuuksia omassa kotimaassaan.

Suomessa asui vuonna 2009 lähes 156 000 ulkomaan kansalaista. Reilu kolmannes heistä oli Euroopan unionin kansalaisia, ja lopuista valtaosa venäläisiä, somalialaisia ja kiinalaisia.

Vuonna 2009 Suomessa oleskeluluvan saaneista ulkomaalaisesta vajaa seitsemäsosa oli turvapaikanhakijoita ja heidän perheenjäseniään.

Kaiken kaikkiaan valtaosa maailman siirtolaisista – eli 740 miljoonaa ihmistä – on muuttanut oman kotimaansa sisällä.

Lähteet ja lisätietoja:

YK:n kehitysohjelman UNDP:n Inhimillisen kehityksen raportti 2009: Yli esteiden - muuttoliikkeet ja inhimillinen kehitys (englanniksi)http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2009/

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM
www.iom.int

Maailmanpankki - siirtolaisuus ja rahalähetykset
http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/TOPICS/

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR
www.unhcr.org

Suomen Pakolaisapu
http://www.pakolaisapu.fi/

Maahanmuuttovirasto
www.migri.fi

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.7.2010


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi