Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailman tausta: Ilmastopakolaisuus (1/2010) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Ilmastopakolaisuus (1.2010)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Ilmastopakolaisuus

Tulvan uhreja Indonesian pääkaupungissa Jakartassa. (Kuva: kentclark333 / cc 2.0 / Flickr)Tulvan uhreja Indonesian pääkaupungissa Jakartassa. Tulevaisuudessa yhä useampi ihminen voi joutua pakenemaan luonnonkatastrofeja. (Kuva: kentclark333 / cc 2.0 / Flickr)

Miljoonat pakenevat ilmastonmuutosta

Sadat miljoonat ihmiset voivat tulevaisuudessa joutua pakenemaan ilmastonmuutoksen seurauksia, kuten luonnonkatastrofeja, aavikoitumista ja merenpinnan nousua. Ilmastopakolaisia on etenkin kehitysmaissa, joihin ilmastomuutos muutenkin iskee kovimmin ja jotka ovat varautuneet siirtolaisten virtaan huonoimmin.

Massamuutto lisää väkivallan uhkaa

Massiivinen ilmastopakolaisten virta voi lisätä epävakautta ja pahentaa olemassaolevia konflikteja. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttama resurssipula lisää konfliktien uhkaa. Esimerkiksi Sudanin Darfurin sisällissodan on todettu pahentuneen ilmastonmuutoksen vuoksi.

Bangladesh tulvii, Itä-Afrikka kuivuu

Ilmastopakolaisuus on jo arkipäivää Bangladeshissa ja Itä-Afrikassa. Tulvista kärsivässä Bangladeshissa käyttökelpoinen viljelysmaa hupenee ja tulva-alueiden maaseutuväestö joutuu muuttamaan ylänkömaille, Intiaan tai pääkaupunki Dhakaan. Itä-Afrikassa taas ankarat kuivuuskaudet kytkeytyvät kärjistyviin konflikteihin.

 

Faktat

Viimeisten 20 vuoden aikana luonnonkatastrofien määrä on kaksinkertaistunut. Aiemman 200:n sijaan luonnonkatastrofeja on vuosittain nykyisin noin 400. 70 prosenttia katastrofeista liittyy ilmastoon.

Luonnonkatastrofeista kärsivien ihmisten määrä on kolminkertaistunut vuosikymmenen aikana. Luonnonkatastrofit vaikuttavat vuosittain suoraan noin 211 miljoonan ihmisen elämään.

20 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan sään ääri-ilmiöitä vuonna 2008.

Viimeisten 20 vuoden aikana 10 miljoonaa afrikkalaista on joutunut muuttamaan ympäristön pilaantumisen, kuten aavikoitumisen vuoksi.

Vuoteen 2050 mennessä noin 70 prosenttia maailman väestöstä elää kaupungeissa. Kaupunkialueet ovat ilmastonmuutoksen riskialueita, sillä ne on perinteisesti rakennettu rannikoille ja jokien lähelle. Maailman 39 suurimmasta metropolista 60 prosenttia sijaitsee rannikkoalueilla.

Useimmat ilmastopakolaiset ovat maan sisäisiä pakolaisia.

International Alert -järjestön mukaan ilmastonmuutos uhkaa kiihdyttää konflikteja tai pahentaa epävakautta 102 maailman maassa, joissa asuu noin 3,9 miljardia ihmistä.

 

Maailman taustat tehdään Maailma haasteena -hankkeen, ulkoministeriön global.finland.fi-verkkopalvelun ja maailma.net-portaalin yhteistyönä. Toimitustyöstä vastaa ulkoasiainministeriön kehityspoliittisen tiedotuksen toimeksiannosta Suomen OneWorld -portaaliyhdistys.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi