Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tasa-arvo (2.2012) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Tasa-arvo (2.2012)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Tasa-arvo (2.2012)

Intialaisia naisia opiskelemassa maitotaloutta Madhya Pradeshin osavaltiossa. (Kuva: mckaysavage, Flickr.com / cc 2.0)Intialaisia naisia opiskelemassa maitotaloutta Madhya Pradeshin osavaltiossa. Kuva: mckaysavage, Flickr.com / cc 2.0

Tasa-arvosta on hyötyä kaikille

Maailman naisilla on valtaa enemmän kuin koskaan, mutta naiset omistavat ja tienaavat yhä vähemmän kuin miehet ja kärsivät edelleen syrjinnästä. Jos naiset saisivat samat oikeudet kuin miehetkin, politiikka voisi olla parempaa ja talous kehittyä nopeammin.

Vietnamin naiset kamppailevat modernin ja perinteisen välissä

Vietnamilainen Lan muutti kotimaastaan Suomeen, koska halusi elää miesten kanssa tasa-arvoista elämää. Vietnamissa naisten asema on parempi kuin monissa muissa Kaakkois-Aasian maissa, mutta perinteiset roolit ja käsitykset elävät yhä vahvoina.

Afganistanin naiset rakentavat rauhaa

Afganistanissa vain joka kahdeksas nainen osaa lukea, tytöt joutuvat keskeyttämään usein koulun ja äitiyskuolleisuus on 175 kertaa yleisempää kuin Suomessa. Viime vuosina yhä useampi nainen on kuitenkin uskaltautunut töihin tai kouluun, ja naisia alkaa näkyä jo rauhanneuvotteluissakin.

 

Faktat

  • Naisten osuus maailman työvoimasta on noin 40 prosenttia. Koti- ja hoivatyöstä naiset tekevät 60–80 prosenttia.
  • Kahdessa kolmasosassa maailman maista tytöt aloittavat peruskoulun yhtä usein kuin pojat.
  • Naiset tienaavat noin 17 prosenttia vähemmän kuin miehet, mutta vaihtelua on paljon. Esimerkiksi Bangladeshissa naisen euro on 12 senttiä.
  • Vuonna 2011 seitsemässä maassa naiskansanedustajien osuus oli 40 tai enemmän: Ruandassa (56 prosenttia), Etelä-Afrikassa (45), Ruotsissa (45), Kuubassa (43), Suomessa (43), Islannissa (43) ja Norjassa (40). Kansanedustajia ei ollut lainkaan Belizessä, Mikronesiassa, Naurussa, Omanissa, Palaussa, Qatarissa, Saudi-Arabiassa, Salomonsaarilla ja Tuvalussa.
  • UN Womenin 83 maan tutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia naisista kokee elämänsä aikana väkivaltaa. Pahoinpitelijänä on usein kumppani.
  • Noin 100–140 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut sukupuolielinten silpomisen.
  • Kehitysmaissa kuolee 290 naista 100 000:sta raskauteen ja synnytykseen liittyviin syihin. Viimeisten 20 vuoden aikana osuus on kuitenkin vähentynyt kolmanneksella.

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa Suomen Oneworld -portaaliyhdistys ulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi