Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mitä ihminen tarvitsee: vesi ja sanitaatio - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Vesi ja sanitaatio

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Vesi ja sanitaatio

Mihin ihminen tarvitsee vettä? Mihin sitä käytetään? 

Poika hakee puhdasta vettä Kibatin pakolaisleirillä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuva: Julien HarneisPoika hakee puhdasta vettä Kibatin pakolaisleirillä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuva: Julien Harneis

Kaksi kolmasosaa ihmisestä on vettä, ja ilman makeaa vettä ihminen menehtyy parissa vuorokaudessa. Ihminen tarvitsee päivittäin keskimäärin pari litraa vettä, jonka on mieluiten oltava puhdasta, sillä likainen vesi aiheuttaa sairauksia, kuten ripulia ja muita loistauteja. Joka vuosi viisi miljoonaa ihmistä kuolee ja yli 250 miljoonaa sairastuu saastuneen veden aiheuttamiin tauteihin. Iso osa heistä on alle viisivuotiaita lapsia. 

Riittääkö puhdasta makeaa vettä kaikille maailman ihmisille?

Maapallon vesivaroista vain kolmisen prosenttia on ihmisen hyvinvoinnille välttämätöntä makeaa vettä. Siitä suurin osa on varastoitunut jäätiköihin sekä maa- ja kallioperään. Vain yksi prosentti makeasta vedestä on helposti hyödynnettävissä järvissä, joissa ja tekoaltaissa. Iso osa siitäkin on yhdyskuntien ja teollisuuden jätevesien sekä maatalouden lannoite- ja torjunta-aineiden saastuttamaa. 

Miksi sanitaatio on tärkeää?

Puhtaan juoksevan veden lisäksi sanitaatiolla tarkoitetaan hygieenistä käymälää ja toimivaa viemäröintiä. Se on ihmisen hyvinvoinnin ja terveellisen elämän edellytys. Silti puolet maailman väestöstä elää tällä hetkellä ilman kunnon sanitaatiota. Se lisää vesivälitteisten sairauksien leviämistä. Joka päivä liki 5 000 lasta kuolee likaisen veden ja huonon sanitaation aiheuttamaan ripuliin. Se on kehitysmaissa lasten toiseksi yleisin kuolinsyy heti malarian jälkeen.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi