Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mitä ihminen tarvitsee: ruoka ja ravitsemus - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruoka ja ravitsemus

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Ruoka ja ravitsemus

Mitä on nälkä? Mitä siitä seuraa?

Melody Kabaso viljelee maata Sambian Luapulassa, jossa Suomi panostaa tuotteiden paikalliseen jalostamiseen. Kuva: Outi Einola-HeadMelody Kabaso viljelee maata Sambian Luapulassa, jossa Suomi panostaa tuotteiden paikalliseen jalostamiseen. Kuva: Outi Einola-Head

Nälkä viestii tyhjästä vatsasta ja tarpeesta syödä. Se on subjektiivisesti koettu tunne, vaikka sillä usein viitataan yleisesti köyhien maiden ihmisten ruoan puutteeseen. Nälän yhteydessä puhutaan myös akuutista tai kroonisesta aliravitsemuksesta, joka on yliravitsemuksen lisäksi toinen virheravitsemuksen (malnutritio) muoto.

Mistä nälkä johtuu?

Puolet kehitysmaiden aliravituista ihmisistä saa toimeentulonsa maataloudesta, joka yhä useammin kärsii ilmastonmuutoksen kärjistämistä sääoloista. Varsinkin Afrikan sarvessa ja Keski-Amerikassa usein toistuvat kuivuuskaudet heikentävät asukkaiden viljelymahdollisuuksia ja siten ruokaturvaa. Myös karjankasvatus kärsii vedenpuutteesta.

Miten ruoka saadaan riittämään kaikille maailman ihmisille?

Periaatteessa maailmassa riittää ravitsevaa ruokaa kaikille ihmisille. Ongelmana on ravinnon epätasainen jakautuminen. Ruokapulaa pahentavat myös väestönkasvu sekä monissa Aasian kehittyvissä maissa kasvanut maidon ja lihan kysyntä. Ihmisille kelpaavien ruokakasvien sijasta monilla pelloilla viljelläänkin entistä enemmän eläinten rehua sekä esimerkiksi biopolttoaineiksi jalostettavia kasveja. Arvokkaan viljelymaan lisäksi ne kuluttavat muutoinkin niukkoja vesivaroja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi