Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailman taustat: Muuttuva kehitysyhteistyö (4.2012) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Muuttuva kehitysyhteistyö (4.2012)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Muuttuva kehitysyhteistyö (4.2012)

Kehitysyhteistyössä keskityttiin aluksi köyhien auttamiseen ja asiantuntijoiden lähettämiseen paikan päälle. Nykyisin uskotaan kumppanuuteen sekä siihen, että kehitysmailla itsellään on avain köyhyyden poistamiseen.

Nainen kantaa oksia Nepalissa. Kuva: global.finland.fiNepalissa naiset tekevät pitkää päivää pellolla. He ovat yksi ryhmä, jota Suomen kehitysyhteistyössä pyritään tukemaan. Kuva: global.finland.fi

Passiivisesta avunsaajasta yhteistyökumppaniksi - kehitysyhteistyön lyhyt historia

Kehitysyhteistyössä keskityttiin aluksi köyhien auttamiseen ja asiantuntijoiden lähettämiseen paikan päälle. Nykyisin uskotaan kumppanuuteen sekä siihen, että kehitysmailla itsellään on avain köyhyyden poistamiseen.

Sambia – paljon luonnonvaroja, paljon köyhyyttä

Yksi Suomen kehitysyhteistyön painopisteistä on luonnonvarojen hallinta. Sambiassa ongelmana on valtavien metsävarojen häviäminen sekä mineraalivaroihin liittyvä tiedon puute. Ongelmia ratkotaan esimerkiksi peltometsäviljelyllä ja geologeja kouluttamalla.

 

Faktat

  • Kehitysyhteistyö on teollistuneiden maiden kehitysmaille antamaa pitkäkestoista taloudellista tai materiaalista tukea.
  • Kehitysyhteistyö eroaa kriisiavusta ja humanitaarisesta avusta siten, että kehitysyhteistyön odotetaan parantavan olosuhteita pidemmällä aikavälillä.
  • Kehitysapu voi olla kahden maan välistä, monenvälistä (esimerkiksi YK:n, Maailmanpankin ja EU:n eri yhteistyömuodot) tai kansalaisjärjestöjen organisoimaa.
  • Suomen kehitysyhteistyön pääyhteistyömaita ovat Afrikassa Etiopia, Kenia, Mosambik, Sambia ja Tansania, Aasiassa Nepal ja Vietnam.
  • Vuonna 2011 teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n kehitysapukomitean jäsenmaat antoivat kehitysapua kehitysmaille noin 133,5 miljardin dollarin eli noin 103,5 miljardin euron edestä. Suomen osuus tästä oli noin prosentti. Lisäksi kehitysapua antavat monet muut maat, kuten Kiina ja Intia.
  • YK:n asettama tavoite on nostaa kehitysyhteistyövarojen määrä 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta, mutta keskimäärin osuus on OECD:n kehitysapukomitean jäsenmailla vain 0,32 prosenttia. Yksittäisistä jäsenmaista osuuden olivat vuonna 2010 saavuttaneet Ruotsi, Norja, Luxemburg, Tanska ja Alankomaat.
  • Valtion talousarvioesityksen mukaan Suomen kehitysyhteistyön arvo on vuonna 2012 noin 1,124 miljardia euroa eli noin 0,56 prosenttia bruttokansantulosta.

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa ulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta Suomen Oneworld -portaaliyhdistys.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi