Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Palestinska områdets framtid är osäker - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Det palestinska området

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Palestinska områdets framtid är osäker

Det splittrade Palestinska området är observatörsmedlem i FN, men dess status som självständig stat ligger långt i framtiden.

Israelin Länsirannalle rakentama turva-aita. Kuva: Ingmar Zahorsky/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0 Den mur som Israel har byggt på Västbanken. Bild: Ingmar Zahorsky/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Gränserna för det omtvistade Palestinska området har varierat mycket under de senaste årtiondena. Nu för tiden består området av två skilda enheter: Gazaremsan och Västbanken dit också Östra Jerusalem hör. Palestinierna hoppas att Östra Jerusalem skulle bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

På området bor främst palestinska araber, som till sin religion oftast är muslimer. Dessutom finns det en betydande judisk koloni på Västbanken. På området finns också kristna. Huvudspråken är arabiska och hebreiska.

På Palestinska området bor drygt fyra miljoner människor, men det finns mycket fler palestinier: flera miljoner lever som flyktingar utanför området.

Låst läge

Palestinska området är på många ställen väldigt kargt och det finns inga naturresurser förutom vissa fruktbara markområden. Trots det har man krigat om området länge.

Palestinska området

  • Areal: 6 220 km2 (Västbanken: 5 860 km2, Gaza: 360 km2)
  • Befolkning: 4,3 miljoner (2012)
  • Förväntad livlängd: 73 år (2012)
  • Huvudstad: Ramallah (inofficiell)

Palestinierna levde i århundraden under ottomanernas imperium, men efter att imperiet föll tog Storbritannien kontrollen över området efter första världskriget. FN:s mål var att grunda två stater på området: en för judarna och en för palestinierna.

Då staten Israel grundades 1948 ledde det till krig och våldsamheter som fortsätter än i dag. Förutom våldet störs palestiniernas liv och också hela områdets ekonomi av den begränsade rörelsefrihet och de kontroller som Israels armé genomför. Israel bygger också bosättningar på Västbanken som befolkas av israeliska medborgare, vilket står i strid med internationell rätt.

Inom Palestinska området orsakas problem av konflikterna mellan Fatah-partiet och Hamas, som av EU klassas som en terroristorganisation.

Området tog ändå år 2012 ett steg närmare positionen som en självständig stat, då FN:s generalförsamling röstade för att den palestinska administrationen ska få status som observatörsstat i FN.

Källor:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 25.5.2016


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi