Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Vuosituhattavoitteet Vietnamissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Vuosituhattavoitteet

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Vuosituhattavoitteet Vietnamissa

Köyhyystavoite saavutettu

Vietnam on jo onnistunut saavuttamaan köyhyyden ja nälän vähentämiseen liittyvän vuosituhattavoitteen. Kun vielä vuonna 1993 lähes kaksi kolmasosaa kansasta äärimmäisessä köyhyydessä, vuonna 2008 osuus oli noin 17 prosenttia.

Vietnam: vuosituhattavoitteet

  • Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus väestöstä 17 % (2008)
  • Peruskoulun aloittaa peruskouluikäisistä 99 % (2011)
  • Peruskoulun aloittavista sataa poikaa kohti koulun aloittaa 94 tyttöä (2011)
  • Naisia kansanedustajista 24 % (2013)
  • Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus (per 1000) 22 (2011)
  • Äitiyskuolleisuus (per 100 000) 59 (2010)
  • Hiv-tartunnan saaneita (15–49-vuotiaat) 0,5 % (2011)
  • Ilman puhdasta vettä väestöstä 4 % (2011)
  • Virallinen kehitysapu BKTL:stä 3,1 % (2011)

Ongelmana on eriarvoisuuden kasvu. Köyhyys on edelleen syrjäseutujen asukkaiden, naisten ja etnisten vähemmistöjen ongelma.

Koulutuksessa epätasa-arvoa

Universaalin peruskoulutuksen vuosituhattavoite on Vietnamissa käytännössä saavutettu: koulun aloittaa jo 99 prosenttia lapsista. Etnisten vähemmistöjen lasten, köyhimpien ja vammaisten koulutustaso on kuitenkin keskimääräistä heikompi. Myös koulutuksen heikko laatu on ongelma.

Poikia suositaan

Naisilla on noin 24 prosenttia parlamenttipaikoista. Esimerkiksi perheväkivalta on kuitenkin edelleen vakava ongelma, ja poikia ja miehiä arvostetaan tyttöjä ja naisia enemmän. Peruskoulun aloittaa sataa poikaa kohti 94 tyttöä.

Lapsikuolleisuus vähentynyt merkittävästi

Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt vuoden 1990 jälkeen 57 prosenttia ja alle 1-vuotiaiden 52 prosenttia. Etnisten vähemmistöjen keskuudessa lapsikuolleisuusluvut ovat viime vuosina kuitenkin jopa nousseet.

Lisäksi vastasyntyneiden kuolleisuus ja aliravitsemuksen aiheuttama pienikasvuisuus ovat ongelmia, jotka kaipaavat lisätoimia.

Äitien terveys parantunut

Vietnam on yksi niistä harvoista maista, joissa äitiyskuolleisuus on pudonnut yli kolmella neljäsosalla vuosituhattavoitteen mukaisesti. Sataatuhatta äitiä kohti kuolee nyt 59. Syynä on muun muassa äitiysterveyshuollon paraneminen. Vaikka palveluita on pyritty kohdistamaan myös haavoittuville ryhmille, syrjäseuduilla ja etnisten vähemmistöjen keskuudessa äitiyskuolleisuus on yleisempää.

Hiv riskiryhmillä

Hiv-tartunnan saaneiden 15–49-vuotiaiden osuus on Vietnamissa noin 0,5 prosenttia. Joissakin maakunnissa epidemia on tasaantumassa. Hiv on keskittynyt suonensisäisten huumeiden käyttäjiin, seksityöläisiin sekä miestenvälisen seksin harrastajiin.

Ilmastonmuutos uhkaa

Vesitilanne on parantunut huomattavasti vuoden 1990 jälkeen. Noin 96 prosentilla ihmisistä on nyt käytössään puhdasta juomavettä. Sanitaatio on kolmella neljästä, mutta silti osa väestöstä joutuu tekemään tarpeensa avoimelle paikalle. Vietnam on myös yksi maista, jotka ovat kaikkein herkimpiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Keskitulotason maa

Vietnam lasketaan nykyisin alemman keskitulotason maaksi, ja osa avunantajista on jo siirtymässä kehitysavusta muuhun yhteistyöhön maan kanssa. Vuonna 2011 maa sai kehitysapua noin 3,5 miljardia dollaria, 3,1 prosenttia bruttokansantulostaan.

Lähteitä:

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi