Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Vuosituhattavoitteet Etiopiassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Vuosituhattavoitteet

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Vuosituhattavoitteet Etiopiassa

Kuivuus heikentää ruokaturvaa

Maailmanpankin tilastojen mukaan noin 31 prosenttia etiopialaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä. Maatalous työllistää väestöstä noin 80 prosenttia.

Etiopia: vuosituhattavoitteet

  • Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus väestöstä 31 % (2011)
  • Peruskoulun aloittaa peruskouluikäisistä 87 % (2011)
  • Peruskoulun aloittavista sataa poikaa kohti koulun aloittaa 91 tyttöä (2011)
  • Naisia kansanedustajista 28 % (2012)
  • Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus (per 1000) 77 (2011)
  • Äitiyskuolleisuus (per 100 000) 350 (2010)
  • Hiv-tartunnan saaneita (15–49-vuotiaat) 1,4 % (2011)
  • Ilman puhdasta vettä väestöstä 56 % (2010)
  • Virallinen kehitysapu BKTL:stä 11,2 % (2011)

Ruokaturvaa heikentävät muun muassa toistuvat kuivuudet, maaseudun investointien vähäisyys sekä maaperän rappeutuminen. Viime vuosina maan hallitus on pyrkinyt lievittämään köyhyyttä ja nälkää esimerkiksi sosiaaliturvaohjelmin.

Koulu jää usein kesken

Etiopialaislasten koulunkäyntiluvut ovat parantuneet huimasti: 87 prosenttia lapsista aloittaa koulun – vielä vuonna 2000 osuus oli noin 40 prosenttia.

Maa on lisännyt tuntuvasti koulutuksen osuutta valtion budjetista, mutta silti Maailmanpankin mukaan vain 58 prosenttia lapsista saa peruskoulun päätökseen. Taustalla ovat esimerkiksi työnteko, liian pitkät välimatkat ja luonnonkatastrofit.

Tytöt kouluun

Naisten asema on Etiopiassa heikko, mutta kehitystäkin on tapahtunut. Esimerkiksi tyttöjen sukupuolielinten silpominen on vähentynyt. Naisten osuus parlamentin jäsenistä on noussut 28 prosenttiin. Peruskoulun aloittaa sataa poikaa kohti 91 tyttöä. Korkeammilla asteilla tytöt ovat kuitenkin vielä kaukana jäljessä.

Lapsikuolleisuus vähenee

Alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on laskenut noin 61 prosenttia ja alle 1-vuotiaiden kuolleisuus 56 prosenttia vuoden 1990 jälkeen muun muassa valtion terveydenhuolto-ohjelman ansiosta. Lapsia kuolee silti edelleen liikaa, ja suurin osa kuolemista voitaisiin ehkäistä yksinkertaisin toimin, kuten rintaruokinnalla, käsien saippuapesulla sekä hivenainelisillä.

Naiset synnyttävät ilman apua

Etiopia kuuluu niiden kymmenen maan joukkoon, joissa tapahtuu 60 prosenttia maailman äitiyskuolemista. Vaikka äitiyskuolleisuus on pudonnut lähes kahdella kolmasosalla 20 vuodessa, edelleen 350 naista 100 000:sta menehtyy raskauteen tai synnytykseen liittyviin syihin.

Kuolemia selittää esimerkiksi se, että 90 prosenttia etiopialaisnaisista synnyttää ilman ammattilaisen apua. Hallitus on pyrkinyt parantamaan tilannetta esimerkiksi kouluttamalla lisää terveydenhuollon työntekijöitä.

Miljoona aids-orpoa

Etiopiassa on lähes 800 000 hiv-positiivista ja lähes miljoona aids-orpoa. Tauti on kurittanut maata kovalla kädellä, mutta viime vuosina esimerkiksi raskaana olevien tartunnat ovat vähentyneet ja testaaminen on lisääntynyt. YK:n hiv-ohjelman UNAIDSin mukaan noin 1,4 prosentilla etiopialaisista aikuisista on hiv-tartunta.

Puhdasta vettä alle puolella

Vain 44 prosentilla etiopialaisista on käytössään puhdasta vettä. Sanitaatio on vain reilulla viidenneksellä. Maa kärsii usein myös tulvista ja kuivuudesta. Ilmastonmuutos saattaa lähivuosikymmeninä nostaa maan lämpötilaa jopa kolme astetta.

Riippuvainen avusta

Vaikka Etiopian talous on viime vuonna kasvanut maailman nopeimpien joukossa, se on 2000-luvulla ollut silti yksi suurimmista humanitaarisen avun saajista. Maa on hyvin riippuvainen myös kehitysavusta, jota se sai vuonna 2011 noin 11,2 prosenttia bruttokansantulostaan, noin 3,6 miljardia dollaria.

Lähteitä:

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi