Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Sananvapaus (2.2011) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Sananvapaus (2.2011)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Sananvapaus

Egyptin presidentin Hosni Mubarakin vastainen mielenosoitus Kairossa helmikuussa 2011. (Kuva: Ramy Raoof / Flickr.com, cc 2.0)Egyptin presidentin Hosni Mubarakin vastainen mielenosoitus Kairossa helmikuussa 2011. (Kuva: Ramy Raoof / Flickr.com, cc 2.0)

Sananvapautta rajoitetaan kovin ottein

Toimittaja Jelena Maglevannaja alkoi saada tappouhkauksia kirjoitettuaan tšetšeeneihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista. Tappouhkaukset, pahoinpitelyt ja pidätykset ovat arkea monille muillekin sananvapauttaan käyttäville.

Sananvapaus on internetin sisäänrakennettu ominaisuus

Internetin yleistyminen on vaikeuttanut etenkin epädemokraattisten maiden viranomaisten mahdollisuuksia säädellä tiedon leviämistä ja kansalaisten mielipiteiden ilmaisua. Blogit, YouTube, Facebook ja muut sosiaalisen median sovellukset ovat avanneet miljoonille mahdollisuuden tuottaa sisältöä internetiin.

Toimittajat sananvapauden ytimessä

Sananvapaus ei toteudu ilman ammattitaitoista mediaa, joka välittää tietoa ja tarjoaa vaikuttamiskanavan. Suomalainen Viestintä ja kehitys -säätiö kouluttaa toimittajia muun muassa Namibiassa ja Nepalissa.

Faktat

Sananvapaus taataan muun muassa kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien yleissopimuksessa sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Suomessa sananvapaus on turvattu jo perustuslaissa.

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen. Ihmisillä on oikeus hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.

Sananvapautta voidaan rajoittaa esimerkiksi valtion turvallisuuden vuoksi, rikollisuuden estämiseksi tai muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaamiseksi.

Sananvapauteen kuuluu myös oikeus tietää esimerkiksi, miten hallitus ja viranomaiset käyttävät valtaansa ja mihin veronmaksajien rahoja käytetään. Tiedon on myös oltava saatavilla ja ymmärrettävässä muodossa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan vuonna 2010 toimittajia tapettiin eniten Pakistanissa (11), Irakissa (7), Meksikossa (7) ja Filippiineillä (4).

Vuonna 2010 toimittajia oli eniten vankilassa Kiinassa (30), Eritreassa (29), Iranissa (27), Burmassa (14) ja Uzbekistanissa (11).

Joka kolmas internetin käyttäjä ei voi käyttää internetiä vapaasti. Kaikkiaan noin 60 maata rajoittaa internetin käyttöä suodattamalla sen sisältöä tai häiritsee ja ahdistelee käyttäjiä.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan maaliskuussa 2011 oli pidätettynä 119 nettiaktivistia. Eniten nettiaktivisteja oli pidätettynä Kiinassa, kaikkiaan 77.

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa ulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta Suomen OneWorld -portaaliyhdistys.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi