Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Jalkapallo - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Jalkapallo

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Jalkapallo

Jalkapalloa pelataan kaikkialla maailmassa. Meksikon tarahumasa-intiaanit pelaavat kanjonista toiseen kulkevaa jalkapallopeliä, joka saattaa kestää puolitoista päivää. He ovatkin tunnettuja kestävyydestään ja pitävät länsimaalaisten maratooneja lasten leikkinä. Pojat alkavat harjoitella juoksemista jo varhain. Pelaajat juoksevat pysähtymättä koko pelin ajan ja potkivat puun juurista tehtyä pientä palloa (halkaisija 7,5cm) edessään. Kylät muodostavat omat joukkueensa, joissa on 3-6 miestä. Kilpailupäivä on suuri tapahtuma, jolloin musiikki raikuu ja ihmiset tungeksivat markkinoilla.

Pelin säännöt

Joukkueessa on 3-6 pelaajaa. Jokaisella joukkueella on eri värinen pallo. Tarahumarat juoksevat yleensä oikea jalka paljaana. Vasemmassa jalassa heillä on remmisandaali. Kilparata on 1.5-2 km pitkä, mutkainen ja kuoppainen. Lähtöviivalla joukkueet seisovat muutaman metrin etäisyydellä toisistaan oman pallonsa ympärillä.

Aloituspotkun antaja yrittää saada pallon lentämään mahdollisimman kauas. Kaikki lähtevät juoksemaan ja potkivat palloa kohti maalia. Joukkue pysyttelee yhdessä. Ensimmäisenä pallonsa maaliin saanut joukkue voittaa.

Tee oma pallo

Tarvitset rullan alumiinifoliota ja vanhan pyörän sisäkumin. Rutista alumiinifoliosta kova pallo, jonka halkaisija on noin 6cm.Leikkaa pyörän sisäkumi 1,5cm levyiseksi nauhaksi ja keri se pallon ympärille, kunnes se peittää pallon tiiviinä kerroksena. Valmiin pallon halkaisija on noin 9cm.

Lähde: Grunfeld Frederic V. (toim.): All jordens spel och lekar, Stockholm 1978, ISBN 91-7160-311-5 (alkuperäisteos Games of the World)

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.11.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi