Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Pachisi / Patsisi (Intia) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Pachisi

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Pachisi / Patsisi (Intia)

 Peliä on pelattu Intiassa monia vuosisatoja. Sitä pidetään Intian kansallispelinä. Nimi tulee intialaisesta sanasta, joka tarkoittaa kahtakymmentäviittä, pelinoppien suurinta silmälukua. Pelistä on useita muunnoksia, mm. Tsausar ja Caupur. Euroopassa peli tunnetaan myös nimellä Ludo.

Pelilauta on ristin muotoinen, peliä pelataan nappuloilla. Nappulat lähtevät liikkeelle keskeltä. Ne kulkevat neljään ilmansuuntaan.

Pelin säännöt

Pelaajia on kaksi tai kolme tai neljä pelaajaa voi pelata kahtena joukkueena. Kukin pelaaja pyrkii siirtämään neljä pelinappulaansa laudanympäri ja takaisin laudan keskustaan (tsar koniin) ennen muita pelaajia.

Kukin pelaaja asettuu paikoilleen patsisi-ristin yhden varren päähän. Vastakkain istuvat muodostavat joukkueen. Pachisissa käytetään noppina kaurikotiloita (pieniä simpukan kuoria). Silmäluku määräytyy sen mukaan, kuinka monta kotiloa putoaa maahan suu ylöspäin, seuraavasti:

2 kaurikotiloa suu ylöspäin 2
3 kaurikotiloa suu ylöspäin 3
4 kaurikotiloa suu ylöspäin 4
5 kaurikotiloa suu ylöspäin 5
6 kaurikotiloa suu ylöspäin 6
1 kaurikotiloa suu ylöspäin 10 ja uusi heitto
0 kaurikotiloa suu ylöspäin 25 ja uusi heitto

Pelaaja saa kuinkin heiton jälkeen siirtää yhtä nappulaa silmäluvun osoittaman määrän ruutuja. Jos heittoja tulee yhdellä vuorolla enemmän kuin yksi, voidaan kullakin heitolla siirtää eri nappulaa.

Aloitusoikeus arvotaan heittämällä kuutta kotiloa. Suurimman silmäluvun saanut heittää uudelleen ja siirtää sitten yhtä nappulaansa Tsar konista alaspäin pitkin oman ristivartensa keskimmäistä ruuturiviä eli kotipolkua (tsar). Kaikki nappulat liikkuvat vastapäivään laudan ympäri, kunnes palaavat takaisin kotivarteen. Tsariin saavuttuaan ne käännetään kyljelleen merkiksi kierroksen täyttymisestä. Sen jälkeen ne siirretään keskikaistaa pitkin tsar koniin, jonne ne pääsevät vain tasan oikealla silmäluvulla.

Matkallaan laudan ympäri nappulat ovat alttiina hyökkäyksille. X:llä merkityissä ruuduissa eli "linnaruuduissa" nappulat ovat turvassa. Pelaaja syö vastustajan nappulan osuessaan samaan ruutuun. Syöty nappula pannaan takaisin tsar koniin aloittamaan alusta, ja syönyt pelaaja saa uuden heiton. Linnaruuduissa olevat nappulat ovat turvassa hyökkäyksiltä, ja niissä voi olla rajoittamaton määrä minkävärisiä nappuloita hyvänsä.

Lähde: F. V. Grunfeld: Pelien kirja, Otava 1976

Linkit:

http://www.tradgames.org.uk/games/Pachisi.htm

http://www.mastersgames.com/rules/pachisi-rules.htm

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.11.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi