Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Muuttoliike ja kehitys - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Muuttoliike ja kehitys (2.2010)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Muuttoliike ja kehitys

Valtaosa siirtolaisista on maiden sisäisiä. Kuva Bangladeshista. (Kuva: amirjina / cc 2.0 / Flickr)Valtaosa siirtolaisista on maiden sisäisiä. Kuva Bangladeshista. (Kuva: amirjina / cc 2.0 / Flickr)

Kansainvälinen muuttoliike muovaa maailmaa

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan maailmassa on 214 miljoonaa kansainvälistä siirtolaista — määrä kasvaa 2,9 prosenttia vuosittain. Siirtolaisten määrä on noin 3 prosenttia koko maailman väestöstä ja yhdessä he muodostaisivat maailman viidenneksi väkirikkaimman valtion. Naisia heistä on miltei puolet.

Siirtolaisten rahalähetykset pyörittävät taloutta

Kansainvälisellä muuttoliikkeellä on sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia. Siirtolaisten perheilleen lähettämät rahat tuovat hyötyä välillisesti koko yhteisölle. Työkokemus ja osaaminen karttuvat. Kehitysmaista lähtevä siirtolainen joutuu kuitenkin ottamaan suuria riskejä, ja koulutetun työvoiman lähtö muualle nakertaa kehitysmaiden talouksia.

Siirtolaisyhteisöt ovat sillanrakentajia

Kansainväliset siirtolaiset hyödyttävät kotimaataan muutenkin kuin rahalähetysten kautta. Monet siirtolaiset toteuttavat isäntämaastaan käsin erilaisia kehitysyhteistyöprojekteja kotimaissaan. Siirtolaisissa piilee suuri potentiaali: he voivat välittää kehitysmaihin myös ammattitaitoa, ideoita ja arvoja sekä olla mukana esimerkiksi demokratian kehittämisessä.

Faktalaatikko

  • Maailmassa on 214 miljoonaa kansainvälistä siirtolaista. Heidän määränsä kasvaa 2,9 prosenttia vuosittain. Naisia heistä on 49 prosenttia.

  • Siirtolaisten määrä on noin 3 prosenttia koko maailman väestöstä. Yhdessä he muodostaisivat maailman viidenneksi väkirikkaimman valtion.

  • 10–15 prosenttia maahanmuuttajista on rekisteröimättömiä.

  • Asukaslukuun suhteutettuna vilkkainta muuttoliike on Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maista.

  • Siirtolaisten rahalähetykset kehitysmaihin olivat vuonna 2008 noin 229 miljardia euroa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin teollisuusmaiden antama kehitysapu.

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa ulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta Suomen OneWorld -portaaliyhdistys.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi