Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailman taustat: Uskonnot ja kehitys - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Uskonnot ja kehitys (5.2010)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Uskonnot ja kehitys

Hindulaisen Teej-juhlan viettoa Nepalissa.  (Kuva: Libby Abbott / The Advocacy Project / cc 2.0 / Flickr)Hindulaisen Teej-juhlan viettoa Nepalissa. Juhlassa toivotetaan tervetulleeksi kesän loppuminen ja  monsuunien saapuminen. Sen aikana juhlitaan myös avio-onnea ja perheen hyvinvointia. Naiset paastoavat 24 tunnin ajan. (Kuva: Libby Abbott / The Advocacy Project / cc 2.0 / Flickr)Uskontojen vaikutus ulottuu kyläyhteisöstä hallitukseen asti

Uskonto on osa ihmisten arkea lähes kaikkialla maailmassa, ja uskonnollisilla johtajilla on paikon yhtä paljon valtaa kuin poliitikoilla. Uskontojen avulla voidaan edistää ihmisoikeuksia ja kehitystä, mutta niillä perustellaan usein myös vääryyksiä.

Auttamisen kulttuuri yhdistää uskontoja Aasiassa

”Pidä naapurisi saavutuksia ominasi ja hänen tappioitaan omina tappioinasi”, opettaa taolaisuus. Periaate on tuttu muistakin maailmanuskonnoista, kuten islamista, buddhalaisuudesta ja hindulaisuudesta.

Islam on enemmän kuin uskonto

Maailman 1,6 miljardille muslimille islam on usein olennainen osa arkea. Uskonnon vaikutus ulottuu koko yhteiskuntaan, myös politiikkaan.

 

Faktat

Arviot uskontojen levinneisyydestä vaihtelevat. Suomen ekumeenisen neuvoston mukaan koko maailman väestöstä kristittyjä on 33 % (2,2 miljardia), muslimeja 21 % (1,4 miljardia), hinduja 13 % (890 miljoonaa), ja buddhalaisia 5,8 % (390 miljoonaa).

Maantieteellisesti buddhalaisuus on levinnyt hindulaisuutta laajemmalle, vaikka hinduja on lukumäärällisesti enemmän.

Buddhalaisuus jakautuu useisiin alasuuntauksiin. Mahayana-buddhalaisuutta esiintyy eniten Tiibetissä, Kiinassa, Taiwanissa, Japanissa, Etelä-Koreassa ja Mongoliassa. Theravada-buddhalaisuutta taas on etenkin Sri Lankassa, Kambodžassa, Thaimaassa, Laosissa ja Burmassa.

Hindulaisuutta voi pitää yhtenä maailman vanhimmista uskonnoista, sillä jotkut sen elementit ulottuvat tuhansien vuosien taakse. Hindut elävät pääasiassa Intiassa ja Nepalissa, mutta intialaisia hindusiirtolaisia asuu ympäri Aasiaa.

Islamia harjoitetaan enimmäkseen Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Keski-Aasiassa sekä Kaakkois-Aasiassa.

Islamin pääsuuntaukset ovat sunnalaisuus ja shiialaisuus. Suuntaukset syntyivät, kun eri ryhmät alkoivat kiistellä siitä, kuka olisi profeetta Muhammedin seuraaja. Shiialaiset kannattivat seuraajaksi profeetan vävyä Alia, sunnit taas profeetan läheistä kumppania Abu Bakria. Nykyisin noin 90 prosenttia muslimeista on sunneja.

Kristittyjä on valtaosa väestöstä Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä osissa Afrikkaa. Suurin kristinuskon suunnista on katolilaisuus yli miljardilla uskovalla. Toiseksi suurin haara ovat erilaiset karismaattiset suuntaukset ja helluntailaisuus. Suomen valtauskonto luterilaisuus kuluu kristinuskon protestanttiseen haaraan.

 

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa ulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta Suomen OneWorld -portaaliyhdistys.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi