Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Eriarvoisuus varjostaa Vietnamin menestystarinaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Kehityksen haasteet

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Eriarvoisuus varjostaa Vietnamin menestystarinaa

Vietnam on köyhyyden vähentämisen mallimaa, mutta kokonaan köyhyys ei ole poistunut.

Vietnamilaisia töissä. Talouskasvu on tuonut töitä monille vietnamilaisille. Kuva: Kari Rissa Talouskasvu on tuonut töitä monille vietnamilaisille. Kuva: Kari Rissa

Köyhyys väheni Vietnamissa suhteessa enemmän kuin missään muussa maassa 1990-luvun aikana, jolloin käytännössä 20 miljoonaa vietnamilaista nousi pois köyhyydestä.

Maa saavutti etuajassa YK:n vuosituhattavoitteiden ensimmäisen tavoitteen eli nälän ja köyhyyden puolittamisen vuoteen 2015 mennessä.

Kun vielä vuonna 1993 lähes kaksi kolmasosaa kansasta eli alle dollarilla päivässä, vuonna 2008 oli noin 17 prosenttia (alle 1,25 dollarilla eläviä).

Hyvän kehityksen taustalla ovat talouskasvu ja sosiaaliset uudistukset, mutta kokonaan ne eivät ole ongelmaa ratkaisseet. Monien vietnamilaisten tulot ylittävät vain juuri ja juuri köyhyysrajan.

Siinä, missä köyhyys oli etenkin maaseudun ongelma, nyt maassa nähdään myös urbaania köyhyyttä etenkin maalta kaupunkeihin muuttaneiden keskuudessa.

Vietnam: inhimillisen kehityksen indeksi

Sijoitus 127 / 187 maan joukossa

Indeksi mittaa valtioiden kehitysastetta terveyden, koulutuksen ja tulojen perusteella. Suomi on sijalla 21.

Suurin ongelma on eriarvoisuus, joka on Vietnamissa vain lisääntynyt. Köyhyydestä on tulossa yhä enemmän syrjäseuduilla elävien etnisten vähemmistöjen ongelma, joiden nostamiseen köyhyydestä eivät vanhat keinot riitä.

Ilmastonmuutos uhkaa

Köyhyyden vähentämisen lisäksi Vietnam on saavuttanut myös monet muut vuosituhattavoitteet, kuten esimerkiksi äitiyskuolleisuuden vähentämisen yli kolmella neljäsosalla. Peruskoulunkin aloittaa jo 99 prosenttia lapsista – joskin etnisten vähemmistöjen koulutus on heikommalla tolalla.

Yksi suurimmista haasteista on ympäristön heikko tila. Vaikka puhdasta vettä saa jo lähes koko kansa, alueellisia eroja on yhä. Osa köyhimmistä ja etnisten vähemmistöjen edustajista joutuu tekemään tarpeensa avoimelle paikalle.

Vietnam on myös luokiteltu yhdeksi ilmastonmuutokselle herkimmistä maista, sillä se sijaitsee trooppisella monsuunivyöhykkeellä. Merenpinnan nousu näkyy jo maassa. Talouskasvu on tuonut mukanaan myös esimerkiksi laittomia hakkuita ja saastumista.

FORMIS-metsätietojärjestelmä lisää avoimuutta

Suomi on tehnyt yhteistyötä Vietnamin kanssa yli 30 vuotta. Vuoden 2013 tuki on noin 9,7 miljoonaa euroa, mutta Vietnamin vaurastumisen vuoksi tuen on lähivuosina tarkoitus laskea ja yhteistyön muutenkin muuttua.

Suomen kehitysyhteistyön painopisteet Vietnamissa ovat tällä hetkellä tiedon avoimuuden parantaminen, työllistävän vihreän talouden edistäminen, metsävarojen kestävän käytön edistäminen sekä vesi- ja sanitaatiopalveluiden kattavuuden lisääminen.

Suomi parantaa luonnonvarojen käyttöä muun muassa tukemalla metsävarojen tietojärjestelmien kehitystyötä. Suomen tuella luotu FORMIS-metsätietojärjestelmä kerää ja visualisoi metsätietoa, mikä auttaa niin päättäjiä, kansalaisia kuin investoijiakin.

Koko maan kattavaan tietokantaan syötetty tieto on heti nähtävissä, ja ihmiset ehtivät saada äänensä kuuluviin, kun metsävaroja koskevia päätöksiä tehdään.

Valtaosa Vietnamin metsistä on vuoristossa, jossa asuu heikossa asemassa olevia etnisiä ryhmiä. Tietojärjestelmä parantaa heidän oikeuksiaan.

Lähteitä:

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.10.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi