Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Det sargade Afghanistan försöker ta sig ur konflikten - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Afghanistan

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Det sargade Afghanistan försöker ta sig ur konflikten

Våldet, som har hållit på i över 30 år, har gjort Afghanistan till ett av världens mest otrygga och fattiga länder.

Afganistan, Bamiyanin laakso. Kuva: James Gordon/Flickr, CC BY-NC 2.0Talibanerna förstörde Buddhastatyerna i Bamiyan-dalen i Afghanistan år 2001. Bild: James Gordon/Flickr, CC BY-NC 2.0

Afghanistan ligger på en strategiskt viktig plats mellan Mellanöstern, Centralasien och Indiska halvön. I tiderna gick en viktig handelsrutt genom landet, Silkesvägen.

Afghanistan, som bland annat har legat under Persiens och mongolernas välde, föddes som nation på 1700-talet då patanstammarna förenade sig till ett kungarike. I landet finns det nu drygt 33 miljoner invånare, varav den största delen är sunnimuslimer.

Religionen spelar en viktig roll i landet såväl inom kulturen som lagstiftningen.

Naturen i Afghanistan är karg. Landet består till största delen av svårtillgängliga bergstrakter, dess somrar är heta och vintrarna kalla. Landet lider av torka och vattenbrist.

Konflikten sprider fattigdom

Konflikten som än i dag fortsätter i Afghanistan började år 1979 då Sovjetunionen ockuperade landet för att sprida kommunismen. USA och många andra landet finansierade å sin sida mujahedin-soldaterna som kämpade mot kommunisterna.

Afghanistan

  • Areal: 652 230 km2
  • Befolkning: 33,4 miljoner (2012)
  • Huvudstad: Kabul
  • BNI/invånare (köpkraftskorrigerad, gängse priser): 1 400 dollar (2011)
  • Bruttonationalproduktens tillväxt: 7 % (2011)
  • Förväntad livslängd: 49 år

Stormakterna kom till slut överens om att sluta stödja parterna, men på 1990-talet föddes den islamistiska talibanrörelsen i landet. Den tillämpade islams sharialagar extremt strikt och diskriminerade särskilt kvinnorna.

Afghanistan hamnade i blickpunkten för resten av världen år 2001 då en koalition ledd av USA attackerade landet efter terrordåden den 11 september. Talibanregimen föll, men konflikten fortsätter fortfarande. Situationen har lugnat sig under de senaste åren och år 2014 ska Natotrupperna dra sig ur landet.

Kriget har gjort Afghanistan till en av världens fattigaste stater, där också människorättssituationen är svag.

I landet finns det i princip rikligt med naturresurser, som koppar, naturgas och olja, men gruvdriften håller först på att startas upp. Däremot producerar Afghanistan 90 procent av världens opium.

Källor:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 25.5.2016


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi