Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Afganistan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Afganistan

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Runneltu Afganistan pyrkii irti konfliktista

Yli 30 vuotta kestänyt väkivalta on tehnyt Afganistanista yhden maailman turvattomimmista ja köyhimmistä valtioista.

Afganistan, Bamiyanin laakso. Kuva: James Gordon/Flickr, CC BY-NC 2.0Talebanit tuhosivat Afganistanin Bamiyanin laakson buddhapatsaat vuonna 2001. Kuva: James Gordon/Flickr, CC BY-NC 2.0

Afganistan sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla Lähi-idän, Keski-Aasian ja Intian niemimaan välissä. Aikoinaan sen kautta kulki myös tärkeä kauppareitti, Silkkitie.

Muun muassa Persian ja mongolien vallan alla ollut Afganistan syntyi kansakuntana 1700-luvulla, kun pataaniheimot yhdistyivät kuningaskunnaksi. Maassa on nykyisin reilut 33 miljoonaa asukasta, joista suurin osa on sunnimuslimeita. Uskonnolla on maassa tärkeä rooli niin kulttuurissa kuin lainsäädännössäkin.

Afganistanin luonto on karu. Maa on pääosin vaikeakulkuista vuoristoaluetta, se kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Maa kärsii kuivuudesta ja vesipulasta.

Konflikti köyhdyttää

Nykypäiviin asti jatkunut konflikti alkoi Afganistanissa vuonna 1979, kun Neuvostoliitto miehitti maan kommunismin levittämiseksi. Yhdysvallat ja monet muut maat puolestaan rahoittivat kommunisteja vastaan nousseita mujahdeen-islamisteja.

Afganistan

  • Pinta-ala: 652 230 km2
  • Väestö: 33,4 miljoonaa (2012)
  • Pääkaupunki: Kabul
  • BKTL/asukas (ostovoimakorjattu, käyvät hinnat): 1 400 dollaria (2011)
  • Bruttokansantuotteen kasvu: 7 % (2011)
  • Elinajanodote: 49 vuotta (2012)

Suurvallat sopivat lopulta lopettavansa osapuolten tukemisen, mutta 1990-luvulla maassa syntyi ääri-islamilainen talebanliike. Se sovelsi äärimmäisen tiukasti islamin sharia-lakia ja sorti etenkin naisia.

Afganistan nousi muun maailman tietoisuuteen vuonna 2001, kun Yhdysvaltain johtama liittouma hyökkäsi maahan syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Talebanhallinto kaatui, mutta konflikti jatkuu yhä. Tilanne on viime vuosina rauhoittunut, ja vuonna 2014 Nato-joukkojen on määrä vetäytyä maasta.

Sota on tehnyt Afganistanista yhden maailman köyhimmistä valtioista, jossa myös ihmisoikeustilanne on heikko. Maassa on periaatteessa runsaasti luonnonvaroja, kuten kuparia, maakaasua ja öljyä, mutta kaivostoiminta on vasta alkutekijöissään. Sen sijaan Afganistan tuottaa 90 prosenttia maailman oopiumista.

Lähteitä:

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi