Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Maailman taustat: Vesi ja sanitaatio (5.2012) - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Vesi (5.2012)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Vesi ja sanitaatio (5.2012)

Puhdas juomavesi ja kunnollinen vessa ovat ihmisarvoisen elämän edellytyksiä. Huono hygienia voi kuitenkin viedä puhtaan veden tuomat hyödyt monessa kehitysmaassa.

Vesi ja sanitaatio kehitysmaissa. Poika juo vettä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuva: Oxfam International/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0Suurimmalla osalla maailman ihmisistä on jo puhdasta vettä käytössään. Silti vesi puuttuu yhä 780 miljoonalta. Kuvan poika juo vettä Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kuva: Oxfam International/Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Puhdas vesi ja kunnon vessa eivät enää ole harvinaisuus

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana yhä useampi ihminen on saanut puhdasta juomavettä sekä toimivan vessan. Mosambikin Nampulassa vesi otetaan kuitenkin edelleen usein joesta ja vessana voi toimia melkein mikä tahansa paikka.

Huono hygienia vie puhtaan veden hyödyt

Vietnam on kehityksen mallimaa, ja puhdasta vettäkin on jo noin 95 prosentilla väestöstä. Vedestä ei kuitenkaan ole hyötyä, jos sillä ei pestä käsiä ennen ruokailua ja vessassa käynnin jälkeen. Niin käy usein Lao Cain vuoristoalueella.

Vesipula pahentaa Lähi-idän konfliktia

Israelin miehittämällä Palestiinalaisalueella ongelmana on sekä veden riittävyys että epätasainen jakautuminen. Israel ottaa suurimman osan alueen vedestä. Suomen tukemassa hankkeessa yritetään parantaa palestiinalaisten vesihuoltoa.
 

 Faktat

  • Maapallon makean veden varannoista vain vajaa prosentti on ihmisen hyödynnettävissä. Loppu on merivettä, jäätä ja lunta.
  • Noin 70 prosenttia käytettävissä olevista vesivaroista menee kasteluun.
  • Yhden ihmisen jokapäiväisen ruuan tuottamiseen tarvitaan noin 2 000–5 000 litraa vettä.
  • Vuoteen 2025 mennessä kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä saattaa elää alueilla, joilla vesivaroihin kohdistuu suurta painetta.
  • Kehitysmaissa jopa 90 prosenttia jätevedestä päästetään käsittelemättömänä vesistöihin.
  • Suurin osa maailman ripulitapauksista johtuu likaisesta vedestä, huonosta sanitaatiosta ja hygieniasta. Suurin osa ripulikuolemista tapahtuu alle 5-vuotiaille. Kunnolliset vessat voisivat vähentää lasten ripulikuolemia yli 30 prosentilla.
  • Yksi YK:n vuosituhattavoitteista on, että vuonna 2015 ilman puhdasta vettä ja sanitaatiota olevien osuus maapallon väestöstä olisi puolittunut vuodesta 1990.
  • Puhtaan veden vuosituhattavoite on jo saavutettu. Nykyisin 89 prosenttia maapallon väestöstä saa puhdasta vettä, vuonna 1990 osuus oli 76. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa puhdas vesi on kuitenkin vain noin 61 prosentilla ihmisistä.
  • Tällä hetkellä noin 63 prosentilla maailman ihmisistä on kunnollinen sanitaatio eli käytännössä wc. Kehitysmaissa osuus on 56, kehittyneissä maissa 95 prosenttia.

 

Maailman taustojen toimitustyöstä vastaa Suomen Oneworld -portaaliyhdistysulkoministeriön kehitysviestinnän toimeksiannosta.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi