Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Det stigande Vietnam vill bli ett industriland - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Vietnam

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Det stigande Vietnam vill bli ett industriland

Vietnam har ändrats från att ha varit ett bakåtsträvande land till en av Asiens ekonomiska tigrar.

Innovaatio-ohjelmassa mukana oleva maaliyritys Hai Phong. Innovaatiokoneiston vahvistaminen auttaa myös luomaan ympäristöystävällisiä työpaikkoja. Kuva: Marja-Leena Kultanen.Vietnam industrialiseras snabbt Bild: Marja-Leena Kultanen.

Vietnam, som ligger i Sydostasien, är känt för sina risfält, berg och landskapen vid Mekongflodens delta. Landet som tidigare lytt under Kina, Frankrike och Japan blev självständigt år 1945 och delades snabbt i den kommunistiska norra delen och den södra som stöddes av USA. Det långa kriget, som krävde miljoner människoliv, avslutades 1975 då nord och syd förenades.

Vietnam

Vietnam är ett av Finlands långvariga samarbetsländer.

  • Areal: 331 210 km2
  • Befolkning: 89,7 miljoner (2012)
  • Huvudstad: Hanoi
  • BNI/invånare (köpkraftskorrigerad: 3 440 USD (2012)
  • Bruttonationalproduktens tillväxt: 5 % (2012)
  • Förväntad livslängd: 75 år (2012)

Vietnam har nu för tiden nästan 90 miljoner invånare, av vilka 14 procent hör till etniska minoriteter. Av dem lever största delen i bergen i norr, på högplatåerna i centrala Vietnam eller i södra Vietnam. Det finns sammanlagt över 50 etniska minoriteter.

Lite under hälften av vietnameserna arbetar med lantbruket, men länder håller på att industrialiseras och urbaniseras med hård fart. I landet produceras bland annat stålprodukter, kläder, skor, betong och fordon. Landet är också en betydande exportör av lantbruksprodukter som ris.

Stiger från fattigdomen

Vietnam var länge ett fattigt land som återhämtade sig från kriget. Nu är dess mål att bli ett modernt industriland år 2020. Vietnam började övergången till marknadsekonomi år 1986. 

Reformprogrammet doi moi har betytt att landet har öppnat sig för världshandeln och för utländska investeringar samt att lantbruket släppts fritt och industriarbetsplatserna har ökat. Samtidigt har landet gjort sociala reformer.

Resultaten har samlat beröm runt om i världen. Vietnam steg år 2010 till gruppen av länder med lägre medelinkomst. Åren 1990–2010 har inkomsten per person över femdubblats och landet har halverat fattigdomen på rekordtid.

Trots tillväxten har landet fortfarande ett enpartisystem, som domineras av kommunistpartiet. De medborgerliga rättigheterna och politiska rättigheterna begränsas med hård hand.

Källor:

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 10.12.2014


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi