Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nouseva Vietnam tähtää teollisuusmaaksi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Vietnam

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Nouseva Vietnam tähtää teollisuusmaaksi

Vietnam on noussut takapajuisesta maasta yhdeksi Aasian taloustiikereistä.

Innovaatio-ohjelmassa mukana oleva maaliyritys Hai Phong. Innovaatiokoneiston vahvistaminen auttaa myös luomaan ympäristöystävällisiä työpaikkoja. Kuva: Marja-Leena Kultanen.Vietnam teollistuu nopeasti. Kuva: Marja-Leena Kultanen.

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Vietnam on riisipelloista, vuoristoista ja Mekong-joen suiston maisemista tunnettu maa. Kiinan, Ranskan ja Japanin vallan alla ollut maa itsenäistyi vuonna 1945 ja jakautui pian kommunistiseen pohjoiseen ja Yhdysvaltain tukemaan eteläosaan. Pitkä, jopa miljoonia ihmishenkiä vaatinut sota päättyi vuonna 1975, jolloin pohjoinen ja etelä yhdistyivät toisiinsa.

Vietnamissa on nykyisin lähes 90 miljoonaa asukasta, joista noin 14 prosenttia kuuluu etnisiin vähemmistöihin. Heistä suurin osa elää pohjoisen vuoristossa, Keski-Vietnamin ylängöillä tai Etelä-Vietnamissa. Etnisiä vähemmistöjä on yhteensä yli 50.

Vajaa puolet vietnamilaisista työskentelee maatalouden parissa, mutta maa on teollistumassa ja kaupungistumassa kovaa vauhtia. Maassa tuotetaan esimerkiksi terästuotteita, vaatteita, jalkineita, betonia ja ajoneuvoja. Maa on kuitenkin myös merkittävä maataloustuotteiden, kuten riisin, viejä.

Köyhyydestä nousuun

Vietnam oli pitkään sodasta toipuva köyhä maa. Nyt sen tavoitteena on olla moderni teollisuusmaa vuonna 2020. Vietnam aloitti siirtymisen markkinatalouteen vuonna 1986.

Vietnam

Vietnam on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa.

  • Pinta-ala: 331 210 km2
  • Väestö: 89,7 miljoonaa (2012)
  • Pääkaupunki: Hanoi
  • BKTL/asukas (ostovoimakorjattu): 3 440 USD (2012)
  • Bruttokansantuotteen kasvu: 5 % (2012)
  • Elinajanodote: 75 vuotta (2012)
 

Uudistusohjelma doi moi on tarkoittanut maan avautumista maailmankaupalle ja ulkomaisille investoinneille sekä esimerkiksi maatalouden vapauttamista ja teollisuuden työpaikkojen lisäämistä. Samalla on tehty sosiaalisia uudistuksia.

Tulokset ovat keränneet kehuja ympäri maailman. Vietnam nousi vuonna 2010 alemman keskitulotason maaksi. Vuosina 1990–2010 tulot henkeä kohti yli viisinkertaistuivat, ja maa puolitti köyhyyden ennätysajassa.

Kasvusta huolimatta maa noudattaa edelleen yksipuoluejärjestelmää, jota hallitsee kommunistipuolue. Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia rajoitetaan kovalla kädellä.

Lähteitä:

 

Katso video Suomen kehitysyhteistyöstä Vietnamissa – mitä on saatu aikaan 40 vuodessa?

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi