Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Nepal återhämtar sig fortfarande från konflikten - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nepal

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Nepal återhämtar sig fortfarande från konflikten

Nepal, som är populärt bland turister, har ännu lång väg kvar för att återställa stabiliteten i landet.

Naisia Kathmandun laaksossa. Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläDe flesta nepaleserna bor på landsbygden. Bild: Pirjo-Liisa Heikkilä.

Nepal, som ligger mellan Indien och Kina i södra Asien är ett favoritmål för turister som söker upplevelser. Världens högsta berg Mount Everest ligger i den nepalesiska delen av Himalaya och landet har också andra höga bergstoppar som lockar besökare.

Nepal

Nepal är ett av Finlands långvariga samarbetsländer.

  • Areal: 147 181 km2
  • Befolkning: 31 miljoner (2012)
  • Huvudstad: Kathmandu
  • BNI/invånare (köpkraftskorrigerad, gängse priser): 1 500 USD (2012)
  • Ekonomisk tillväxt: 4,6 % (2012)
  • Förväntad livslängd: 69 vuotta (2012)

Förutom turism lever Nepal också av lantbruket som ger en utkomst åt 75–80 procent av befolkningen, även om det ofta är på deltid. Cirka två miljoner nepaleser har flyttat utomlands, de flesta för att jobba. Över en femtedel av landets bruttonationalprodukt kom år 2011 från pengar som arbetarna utomlands sände hem.

Största delen av Nepals 31 miljoner invånare lever på landsbygden. Befolkningen är etniskt mångfaldig: nepaleserna är delade på över hundra etniska eller kastbaserade grupper och talar omkring hundra olika språk. Det officiella språket nepali är modersmål för omkring hälften av nepaleserna.

Över 80 procent av befolkningen är hinduer, men det finns också buddhister och muslimer i landet. Kastsystemet, som hinduerna använder sig av, är officiellt förbjudet men är ändå väldigt inflytelserikt.

Grundlagen fattas

Nepal styrdes i över 200 år av olika monarker. Missnöjet nådde sin kulmen år 1996 då maoistiska rebeller inledde ett väpnat uppror mot regeringen. Kriget, som krävde över 13 000 liv, avslutades år 2006 och två år senare blev Nepal en republik.

Trots freden är den politiska situationen i landet instabil på grund av oenigheter mellan de olika grupperna. Man har inte lyckats stifta en officiell grundlag och det finns i praktiken inget fungerande parlament i landet. Överträdelserna från inbördeskriget, som försvinnanden, är till största delen outredda.

Källor:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 10.12.2014


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi