Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tanzanias framtid beroende av naturresurserna - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Tanzania

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Tanzanias framtid beroende av naturresurserna

Det mångetniska- och religiösa Tanzania är naturgasens förlovade land. Största delen av befolkningen lever ändå av lantbruket.

Tansania. Kuva: Tiina KirkasStörsta delen av tanzanierna lever av lantbruket. Bild: Tiina Kirkas.

 

Tanzania är känt som landet där Afrikas högsta berg Kilimanjaro ligger. Också Afrikas största sjö Victoriasjön ligger delvis i Tanzania. Landets nationalparker drar även de många besökare.

Tanzania

Tanzania är ett av Finlands långvariga samarbetsländer.

  • Areal: 947 300 km2
  • Befolkning: 47,7 miljoner (2012)
  • Huvudstad: Dodoma (centrum för administration och handel: Dar es Salaam)
  • BNI/invånare (köpkraftskorrigerad): 1 590 USD (2012)
  • Bruttonationalproduktens tillväxt: 6,9 % (2012)
  • Förväntad livslängd: 59 år (2012)

Tanzania, som ligger i östra Afrika, blev självständigt från det brittiska kolonialstyret år 1961, men i sin nuvarande form föddes staten tre år senare då den del av Tanzania som ligger på fastlandet och ön Zanzibar i Indiska oceanen gick samman.

Förbundsstaten, som år 1992 blev en mångpartidemokrati, har gemensam utrikes- och säkerhetspolitik samt gemensam president och parlament. Zanzibar har dessutom sin egen separata ledning och grundlag. Maktdelningen mellan fastlandet och Zanzibar har emellanåt skapat kriser. Under den senaste tiden har separatiströrelserna ökat i popularitet.

Över 120 etniska grupper lever i Tanzania. På fastlandet är cirka en tredjedel av befolkningen kristna, en tredjedel muslimer och en tredjedel representanter för andra religioner. Zanzibar igen har 99 procent muslimer.

Målet är att bli ett medelinkomstland

Tanzanias befolkning, som växer med över tre procent årstakt, lever för det mesta på landsbygden och får sin utkomst av småskaligt jordbruk och boskapsskötsel. Landets viktigaste exportvaror förutom produkter från gruvindustrin är bomull, kaffe, te och cashewnötter.

Tanzanias befolkning är fortfarande fattig, men landets ekonomi har under de senaste åren vuxit med en årsfart på 6–7 procent. Tanzania siktar på att bli ett medelinkomstland fram till år 2025.

Man har gjort enorma fynd av naturgas i landet, vilket har öppnat aldrig tidigare skådade möjligheter för landet att bli rikt och minska fattigdomen. Dessutom har man också hittat uran, stenkol och ädla metaller i marken. Utmaningen är ändå hur naturresurserna ska administreras och vem som drar nytta av dem.

Källor:

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 20.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi