Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Medelinkomstlandet Zambia är fortfarande fattigt - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Zambia

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Medelinkomstlandet Zambia är fortfarande fattigt

Zambia har lyckats resa sig från sin ekonomiska problem, men är fortfarande ett av världens minst utvecklade länder.

Viljelijä ja lehmiä Sambiassa. Kuva: Outi Einola-HeadStörsta delen av zambierna lever på landsbygden. Bild: Outi Einola-Head.

Zambia, som ligger i södra Afrika, är känt som Victoriafallens ena hemland som också upptäcktsresanden David Livingstone på sin tid besökte. Turister flockas till landet också på grund av andra natursevärdheter, som nationalparkerna.

Zambia

Zambia är ett av Finlands långvariga samarbetsländer.

  • Areal: 752 618 km2
  • Befolkning: 13,9 miljoner (2012)
  • Huvudstad: Lusaka
  • BNI/invånare (köpkraftskorrigerad): 1 620 USD (2012)
  • Bruttonationalproduktens tillväxt: 7,3 % (2012)
  • Förväntad livslängd: 49 år (2012)

Zambia är en inlandsstat med cirka 14 miljoner invånare. Landet har tropiskt klimat och genom det strömmar Afrikas fjärde största flod Zambesi.

Zambia blev självständigt 1964 från Storbritannien. Landet hade från 1973 ett enpartisystem, men år 1991 övergick landet fredligt till att bli en mångpartidemokrati.

Zambia var tidigare aktivt med att stödja självständighetssträvanden i länderna i södra Afrika och arbetet mot apartheid och är fortfarande en viktig regional aktör. Zambia anses vara ett relativt fredligt och stabilt land.

Inkomster från koppar

Zambias ekonomi är baserad på kopparproduktionen. Kopparn har varit både en välsignelse och en förbannelse för landet: det drev in i svåra ekonomiska problem då kopparns världsmarknadspris kraschade på 1970-talet.

Landet blev svårt skuldsatt och tvingades förverkliga de stränga strukturanpassningsreformer som Världsbanken och internationella valutafonden IMF drev.

Zambias ekonomiska tillväxt har ändå förstärkts sedan början av 1990-talet och landet har också fått skuldlättnader. År 2011 blev landet enligt Världsbankens mätare ett medelinkomstland.

Trots det räknas Zambia fortfarande till ett av världens minst utvecklade länder. Den ekonomiska tillväxten har knappt alls avspeglats i de fattigaste människornas liv och statens kapacitet att erbjuda service för sina invånare är fortfarande svag.

Källor:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 20.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi