Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kenya är Östafrikas största ekonomi - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Kenya

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Kenya är Östafrikas största ekonomi

Kenya är Östafrikas ekonomiska motor, men landet har fortfarande mycket att fixa med sina interna problem.

Ihmisiä Nairobissa Keniassa. Kuva: Milma KettunenKenya urbaniseras med hård fart, men största delen av invånarna lever fortfarande av lantbruket. Bild: Milma Kettunen.

Kenya är känt som ett av Afrikas viktigaste turistmål. Till landets dragplåster hör bland annat Östafrikanska gravsänkesystemet (Great Rift Valley) och Victoriasjön.

Kenya har också en stor politisk betydelse. Landet är strategiskt beläget på Östafrikas kust och handlarna från Arabiska halvön bosatte sig i landet redan på 700-talet. Också nu för tiden är landet en viktig etapp på olika produkters färd från Afrika till Mellanöstern, Asien och Europa.

Kenya

Kenya är ett av Finlands långvariga samarbetsländer.

  • Areal: 580 367 km2
  • Befolkning: 42,7 miljoner (2012)
  • Huvudstad: Nairobi
  • BNI/invånare (köpkraftskorrigerad): 1 760 (USD) (2012)
  • Bruttonationalproduktens tillväxt: 4,3 % (2012)
  • Förväntad livslängd: 57 år

Kenya har en svår historia bakom sig som brittisk koloni. Landet blev självständigt år 1963 efter en lång och bitter frihetskamp. Landet hade länge ett enpartisystem och oppositionen kom till makten först 2002.

Till dessa dagar har historien färgats av konflikter mellan olika folkgrupper och kravaller särskilt före valen. Valet år 2007 slutade med grymt våld mellan etniska grupper, där över tusen människor dödades.

Efter det har landet stiftat en ny grundlag och hållit lugna val år 2013. Fortfarande är utvecklingen på hälft då det gäller att bli en rättsstat och demokrati.

Mobiltelefoner och lantbruk

Trots de interna probleme är Kenya Östafrikas största och mest mångsidiga ekonomi. Största delen av befolkningen får sin utkomst från lantbruket, men landet har också en välutvecklad mobiltelefonsektor.

Landet är ändå sårbart för väderfenomen och prissvängningar, en stor del av befolkningen lever fortfarande i fattigdom och speciellt ungdomsarbetslösheten är ett aktuellt problem.

Vid sidan av Etiopien ses Kenya som en balanserande faktor i Östafrika då grannländerna är instabila Somalia och Sydsudan.

Källor:

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 19.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi