Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Närbiblioteket tar Dakarborna till kunskapssamhället - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 19.7.2007

Närbiblioteket tar Dakarborna till kunskapssamhället

Verksamheten i det närbibliotek som grundades i april 2006 i Senegals huvudstad Dakar har startat med fart. Kunderna har lärt sig principen med att låna böcker, trots att det inte finns allmänna bibliotek öppna för alla i landet. På strax över ett år har över tusen lån av böcker registrerats. Det är ett bra resultat på ett område där bara omkring hälften av befolkningen kan läsa.

Barn och unga ivriga låntagare

Barn från Dakar väntar på att biblioteket öppnas. Foto: Ritva HyttinenBarn från Dakar väntar på att biblioteket öppnas. Foto: Ritva Hyttinen

I kvarteret Santhiaba är det främst barnen och de unga som har tagit biblioteket till sig. Av låntagarna är sex av sju barn, så den största efterfrågan gäller barnböcker. De finländska studeranden som åkte iväg för att utvärdera biblioteksprojektet tog därför med sig barnböcker. De hjälpte också personalen att skaffa mer material från Dakars bokhandlar.

För de unga kunderna är det viktigt att äga ett eget bibliotekskort med foto. För vissa kan det vara det enda föremål de äger, så de tar väldigt väl hand om det.

Biblioteket ordnar också annan verksamhet är utlåning. Till exempel deltar omkring trettio personer i läskunnighetsundervisningen för vuxna som ordnas tre gånger per vecka. Dessutom finns för barnen en grupp som diskuterar barnens rättigheter, syklubb, bildkonstklubb och teatergrupp. I gruppen om barnens rättigheter lär sig barnen genom lek viktig information om de mänskliga rättigheterna.

Billigt katalogiseringssystem tog samlingen ut på nätet

För några månader sedan tog biblioteket ett steg mot informationssamhället när personalen började katalogisera materialet i elektronisk form. Före det hade biblioteket katalogiserat sitt material på paffkort. Det billiga katalogiseringssystemet LibraryThing gjorde det möjligt för det lilla biblioteket att föra ut sin samling på internet.

Att få översikt över systemet och speciellt att föra in informationen om böckerna i det är lätt. Det är ursprungligen planerat för alla som vill katalogisera de böcker de själva har i bokhyllan. När användaren lär sig katalogiserandets grundfunktioner så är det i fortsättningen problemfritt att använda sig av systemet.

För ett litet bibliotek som SuñuKër är det en fördel att ha ett enkelt katalogiseringssystem för bibliotekets personal har ingen utbildning inom biblioteksbranschen. Ett mer krävande katalogiseringssystem kunde skapa problem. Överallt i världen kan man följa med via nätet hur bibliotekets samling växer till sig, så man kan utvärdera biblioteket också från Finland.

Skoleleverna skriver bokrecensioner

LibraryThing förenar biblioteket och skolan på Santhiaba-området. Bibliotekets anställda har bett eleverna i närbelägna skolan Kër Soda att skriva bokrecensioner om de böcker de läser. Recensionerna läggs senare ut på LibraryThing. Katalogiseringssystemet är alltså helt uppdaterat: till materialet kan man tillägga förutom traditionella beskrivningar av böckerna också kommentarer och bokrecensioner.

Nu när man har börjar föra över samlingarna på internet kan man flytta tanken till framtiden. Om Dakar skulle få flera allmänna bibliotek kunde LibraryThing verka som en länk mellan dem.

Eftersom det finns väldigt små summor för bokanskaffningar borde kunderna också få låna från andra bibliotek. Samlingarna i ett litet bibliotek räcker inte för barn och unga när de blir ivriga på läsandet. Från populära nätcaféer kunde man gå in på andra biblioteks samlingar och beställa boken till sitt närbibliotek.

Monica Nieminen-Mahjoubi

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 19.7.2007


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi