Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Lähikirjasto vie dakarilaiset tietoyhteiskuntaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.7.2007

Lähikirjasto vie dakarilaiset tietoyhteiskuntaan

Huhtikuussa 2006 Senegalin pääkaupunkiin Dakariin perustetun lähiökirjaston toiminta on lähtenyt reippaasti käyntiin. Asiakkaat ovat oppineet lainaamisen periaatteen hyvin, vaikka maassa ei ole yleisiä, kaikille avoimia kirjastoja. Vuodessa on lainattu yli tuhat kertaa kirjoja. Se on hyvä tulos alueella, missä vain noin puolet väestöstä osaa lukea.

Lapset ja nuoret innokkaita lainaajia

Dakarilaiset lapset odottavat kirjaston avautumista. Kuva: Ritva HyttinenDakarilaiset lapset odottavat kirjaston avautumista. Kuva: Ritva Hyttinen

Santhiaban korttelissa etenkin lapset ja nuoret ovat ottaneet kirjaston omakseen. Lainaajista kuusi seitsemästä on lapsia, joten suurin kysyntä kohdistuu lastenkirjoihin. Kirjastoprojektia arvioimaan menneet suomalaiset opiskelijat veivätkin mukanaan lastenkirjoja. He auttoivat myös henkilökuntaa hankkimaan lisää aineistoa Dakarin kirjakaupoista.

Nuorille asiakkaille tuntuu tärkeältä omistaa kuvallinen kirjastokortti. Se saattaa joillekin olla ainut oma esine, joten siitä pidetään hyvää huolta.

Kirjasto järjestää myös muuta toimintaa kuin mahdollistaa lainauksen. Esimerkiksi aikuisten lukutaito-opetuksessa on mukana noin kolmekymmentä aikuista ja sitä järjestetään kolmesti viikossa. Lisäksi lapsille on lasten oikeuksien ryhmä, ompelukerho, kuvataidekerho ja teatteriryhmä. Lasten oikeuksien ryhmässä lapset oppivat leikkien avulla tärkeää tietoa ihmisoikeuksista.

Huokea luettelointijärjestelmä vei kokoelman nettiin

Muutama kuukausi sitten kirjastossa otettiin askel kohti tietoyhteiskuntaa, kun henkilökunta alkoi luetteloida aineistoa sähköiseen muotoon. Tähän asti kirjastossa on luetteloitu aineisto pahvikorteille. Huokea luettelointijärjestelmä LibraryThing mahdollisti pienelle kirjastolle kokoelmien viennin internetiin.

Järjestelmän hahmottaminen ja varsinainen kirjojen tietojen vieminen siihen on helppoa. Se on alunperin suunniteltu kaikille, jotka haluavat luetteloida omasta kirjahyllystä löytyvät kirjat. Kun käyttäjä oppii luetteloimisen perustoiminnot, järjestelmän hyödyntäminen sujuu jatkossa ongelmitta.

SuñuKërin kaltaiselle pienelle kirjastolle luettelointijärjestelmän helppous on etu, koska kirjaston henkilökunta ei ole saanut kirjastoalan koulutusta. Vaativampi luettelointijärjestelmä saattaisi aiheuttaa hankaluuksia. Kaikkialla maailmassa voi seurata verkossa kirjaston kokoelman karttumista, joten kirjastoa voi arvioida myös Suomesta käsin.

Koululaiset kirjoittavat kirja-arvosteluja

LibraryThing yhdistää Santhiaban alueen kirjastoa ja koulua.Kirjaston työntekijät ovat pyytäneet läheisen Kër Soda -koulun oppilaita kirjoittamaan lukemistaan kirjoista kirja-arvosteluja. Arvostelut liitetään myöhemmin LibraryThingiin. Luettelointijärjestelmä on siis ajan hermolla: aineistoon voi lisätä perinteisten kirjojen kuvailutietojen lisäksi myös kommentteja ja kirja-arvosteluja.

Nyt kun kirjaston kokoelmien vieminen internetiin on aloitettu, voidaan siirtää ajatus tulevaisuuteen. Jos Dakariin saataisiin lisää kaikille avoimia kirjastoja, LibraryThing voisi toimia linkkinä niiden välillä.

Koska rahaa aineiston hankintaan on vähän, asiakkaiden pitäisi voida lainata myös toisista kirjastoista. Pienen kirjaston kokoelmat eivät enää riitä lapsille ja nuorille, kun he pääsevät jyvälle lukemisen antoisuudesta. Suosituista nettikahviloissa voisi mennä muiden kirjastojen tietokantaan ja tilata kirja omaan lähiökirjastoon.

Monica Nieminen-Mahjoubi

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.7.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi