Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Unity Dow från Botswana – kvinnornas advokat - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 21.6.2007

Unity Dow från Botswana – kvinnornas advokat

Unity Dow är 48 år gammal och har försvarat kvinnors och barns rättigheter som advokat, i medborgarorganisationer och under de tio senaste åren som domare i Botswanas högsta domstol. I sina skönlitterära böcker tar hon också upp sitt lands akuta sociala problem.

Unity Dow. Foto: Rita Dahl.Dow studerade juridik vid universitet i Botswana och Swaziland, och dessutom två år i Edinburgh och blev färdig år 1983. "När jag blev färdig med studierna bodde jag i min hemby Mochudi. Jag var byns enda jurist och byborna kom och frågade mig om råd på kvällar och veckoslut. Då beslöt jag mig att arbeta som advokat på heltid."

Senare grundade Unity Dow en advokatbyrå tillsammans med en annan kvinnlig jurist. Nu har Dow verkat som Botswanas högsta domstols första kvinnliga domare i tio års tid. "Att det är svårt att förändra saker beror till exempel på att vi har övergått från en traditionell ekonomi till en helt ny. Det är mycket dyrare att försörja barn nu – utbildning kostar. Tidigare var barnen produktiv arbetskraft redan i tioårsåldern."

Kulturella normer och traditioner står också annars i vägen för utvecklingen i Afrika, Botswana är inget undantag. Lagarna bygger ofta på den traditionella världsbilden och är i stort behov av uppdatering.

Kvinnan som aktör

Dow har varit med och grundat flera medborgarorganisationer som försvarar kvinnors och barns rättigheter: Women and Law in Southern Africa Project kartlägger kvinnornas situation i sex sydafrikanska länder, Methlhaetsile Women’s Information Centre, Women Against Rape och paraplyorganisationen Women’s NGO Coalition.

"Gamla medborgarorganisationer pratade bara om kvinnor som mödrar och deras arbete byggde på den traditionella kvinnouppfattningen, men vi uppmuntrar kvinnorna att bli aktörer, vi upplyser dem om deras rättigheter, om ledarskap och möjligheter. Vi försöker också påverka politikernas inställning och framtidsplaner."

Dow har fått internationellt erkännande för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Bland annat har hon beviljats William Brennans Human Rights Award. År 2004 valdes hon in i den internationella människorättsjuristkommissionens direktion; International Commission of Jurists (ICJ). ICJ arrangerar paneldiskussioner där man granskar brott mot mänskliga rättigheter över hela världen. På senare tid har ICJ bland annat sänt en grupp till Zimbabwe för att ta reda på om påståendet att lokala jurister trakasseras stämmer.

"Media i västvärlden behandlar ofta Afrika som en helhet och glömmer att varje afrikanskt land har egen lagstiftning. Exempelvis i Botswana får högsta domstolens domare fatta sina beslut väldigt självständigt, oberoende av politiker och deras åsikter."

"Mitt arbete som domare vid högsta domstolen är friare än i en egen advokatbyrå. I en byrå vet man aldrig hur följande dag ser ut. In kan t.ex. marschera en våldtagen tonårsflicka, som poliserna inte tror på. Arbetet som domare däremot är en form av organiserad brådska: jag vet hur mitt arbete ser ut ett halvt år i förväg. Ibland kan jag delta i författarträffar och det blir också tid över för att skriva."

En av höjdpunkterna i Dows domarkarriär var det beslut som tre domare fattade i december 2006 om bushmännens rätt att återvända till sina ursprungliga bosättningstrakter. Dessutom har hon deltagit i det fall där man beslutade att i Botswana bosatta utlänningars barn har rätt att bli medborgare i landet.

"Själv tycker jag att en av mina största segrar var när vi fick till stånd en lag om barnunderstöd där ansvar för barnens försörjning också läggs på männen. Det har funnits problem med män som inte har deltagit i försörjningen av sina oäkta barn eller barn vars mammor de har skilt sig ifrån. Barnförsörjningen har varit en av de största orsakerna till fattigdom för kvinnor – det är mycket mera begränsat att arbeta och avancera om man är ensamförsörjande."

Sociala problem

Dow har skrivit sedan hon blev domare vid högsta domstolen. "Jag blev frustrerad av att producera rapporter som ingen läste. Fiktion gör det möjligt att skriva om samma saker för en mycket större läsekrets."

I hennes fyra romaner återspeglas Botswanas sociala problem. Den första romanen Far and Beyond (2000) handlar om en familj på landsbygden i Botswana som försöker hitta en balansgång mellan de västerländska och de traditionella värderingarna. Fattigdom, aidsepidemin och tonårsvåldtäkter tangeras också. "Tonårsvåldtäkter är allmänna i Botswana. Män med makt i samhället så som t.ex. poliser och tjänstemän, har rätt att utnyttja flickor sexuellt. I familjerna använder man hellre sina pengar på malariamedicin än på ångerpiller."

I Juggling Truth (2003) är temat ritualmord. "Jag har alltid tyckt att rituella mord är ofattbara. En fasansfull händelse, en våldtäkt, beskrivs på ett ohyggligt sätt och platsen där det sker är en sagolikt vacker plats, Cokavagohalvön." Dows nyaste roman heter The Heavens May Fall och den kom ut år 2006.

Unity Dow växte upp med fem syskon i en traditionell miljö men hon har starka åsikter om kvinnors rättigheter. "Jag kan inte tala om kvinnors rättigheter utan att tala om människors rättigheter, säger hon."

Rita Dahl

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 21.6.2007


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi