Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Botswanalainen Unity Dow on naisasian ajaja - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.6.2007

Botswanalainen Unity Dow on naisasian ajaja

Unity Dow, 48, on puolustanut naisten ja lasten oikeuksia muun muassa asianajajana, kansalaisjärjestöissä ja nyt lähes kymmenen vuoden ajan Botswanan korkeimman oikeuden tuomarina. Hän käsittelee maansa akuutteja sosiaalisia ongelmia myös kirjoissaan.

Unity Dow osallistui Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen 17.–19. kesäkuuta. Kuva: Rita Dahl.Dow opiskeli lakia Botswanan ja Swazimaan yliopistoissa, kaksi vuotta Edinburghin yliopistossa valmistuen 1983. "Valmistuessani asuin kotikylässäni Mochudissa. Olin kylän ainoa asianajaja ja kyläläiset tulivat kysymään neuvoa iltaisin ja viikonloppuisin. Päätin alkaa tehdä asianajajan töitä kokopäiväisesti", Dow muistelee.

Sittemmin Dow perusti lakitoimiston toisen naisasianajajan kanssa. Nyt hän on työskennellyt lähes kymmenen vuoden ajan Botswanan korkeimman oikeuden ensimmäisenä naispuolisena tuomarina. "Asenteiden muuttamisen vaikeus johtuu esimerkiksi siitä, että olemme siirtyneet perinteisestä taloudesta uudenlaiseen talouteen. Lasten elättäminen on paljon kalliimpaa – koulutus maksaa. Ennen jo kymmenvuotiaat olivat tuottavaa työvoimaa."

Kulttuuriset normit ja perinteet ovat muutenkin kehityksen esteenä Afrikassa, ja Botswanassa. Lait perustuvat usein perinteiseen maailmankuvaan ja kaipaavat kipeästi päivittämistä.

Nainen aktiivisena toimijana

Dow on 1980-luvun lopulla ollut perustamassa useaa naisten ja lasten oikeuksia puolustavaa kansalaisjärjestöä: kuuden Etelä-Afrikan maan naisten tilannetta kartoittaneen Women and Law in Southern Africa Projectin, Metlhaetsile Women´s Information Centren, Women Against Rapen ja katto-organisaatio Women´s NGO Coalitionin.

"Vanhat kansalaisjärjestöt puhuivat vain naisesta äitinä ja niiden työ perustui perinteiseen naiskäsitykseen, mutta me aktivoimme naisia toimijoina, tiedotimme heille heidän oikeuksistaan, johtajuudesta ja mahdollisuuksista. Yritimme vaikuttaa myös poliitikkojen näkemyksiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin", Dow kertoo.

Dow on saanut myös kansainvälistä tunnustusta ihmisoikeustyöstään. Hänelle on myönnetty muun muassa William Brennanin Human Rights Award. Vuonna 2004 hänet valittiin kansainvälisen ihmisoikeusjuristien komission, International Comission of Juristin (ICJ) johtokuntaan. ICJ järjestää paneeleita, joissa tutkitaan ihmisoikeusrikkomuksia ympäri maailmaa. ICJ on lähettänyt viime aikoina ryhmän muun muassa Zimbabween tutkimaan, pitääkö väite paikallisten lakimiesten ahdistelusta paikkansa.

"Länsimedia käsittelee Afrikkaa usein yhtenäisenä kokonaisuutena ja samalla unohdetaan, että jokaisella Afrikan maalla on oma, itsenäinen lainsäädäntönsä. Esimerkiksi Botswanassa korkeimman oikeuden tuomari saa tehdä päätöksensä hyvin itsenäisesti, riippumatta poliitikoista ja heidän mielipiteistään."

"Työni korkeimman oikeuden tuomarina on vapaampaa kuin omassa lakitoimistossa. Lakitoimistossa ei koskaan tiennyt seuraavasta päivästä. Ovesta saattoi marssia sisään raiskattu teini-ikäinen tyttö, jonka tarinaa poliisit eivät uskoneet. Työ tuomarina on sen sijaan hyvin organisoitua kiireyttä: tiedän työni puoli vuotta eteenpäin. Voin osallistua välillä kirjailijakokouksiin, ja minulle jää myös aikaa kirjoittaa", Dow toteaa.

Dow tuomarinuran kohokohtia oli muun muassa kolmen tuomarin joulukuussa 2006 tekemä päätös bushmannien oikeudesta palata alkuperäisille asuinalueilleen. Lisäksi hän on osallistunut juttuun, jossa päätettiin siitä, että Botswanassa asuvien ulkomaalaisten lapset voivat saada Botswanan kansalaisuuden. 

"Itse pidän yhtenä suurimmista voitoistani sitä, kun saimme aikaan lasten tukemista koskevan lain, joka sysää vastuuta lasten elätyksestä myös miehille. Miehet, jotka eivät ole huolehtineet avioliiton ulkopuolella syntyneistä tai avioerossa naisen hoitoon jääneistä lapsista, ovat olleet ongelma. Lasten elättäminen on ollut suurin naisia köyhdyttävä tekijä – työnteko- ja ylenemismahdollisuudet ovat paljon rajoitetummat."

Sosiaalisia ongelmia

Dow on kirjoittanut siitä lähtien, kun hänestä tuli korkeimman oikeuden tuomari. "Minua alkoi turhauttaa kirjoittaa raportteja, joita kukaan ei lue. Fiktio mahdollistaa samoista asioista kirjoittamisen huomattavasti laajemmalle yleisölle."

Down neljässä romaanissa heijastuvat Botswanan sosiaaliset ongelmat. Esikoisromaani Far and Beyond (2000) kuvaa perhettä Botswanan maaseudulla, joka yrittää löytää tasapainon läntisten ja perinteisten arvojen välillä. Romaanissa sivutaan myös köyhyyttä, AIDS-epidemiaa ja teiniraskauksia. "Teiniraskaudet ovat Botswanassa varsin yleisiä. Yhteisön valtaapitävillä miehillä – poliiseilla, virkamiehillä – on oikeus tyttöjen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Perheissä käytetään rahaa ennemmin esimerkiksi malarialääkkeeseen kuin katumuspilleriin."

Juggling Truthissa (2003) käsitellään puolestaan rituaalimurhaa. "Olen pitänyt rituaalimurhaa aina käsittämättömänä. Kauhea tapaus, raiskaus, kuvataan kirjassa riipivästi, ja se tapahtuu hyvin kauniissa paikassa, Cokavagon niemimaalla", Dow kertoo. Down uusin romaani on The Heavens May Fall (2006).

Kuuden sisaruksen perinteisessä ympäristössä kasvaneella Dowlla on vankka mielipide naisten oikeuksista. "Ei voi puhua naisten oikeuksista puhumatta ihmisoikeuksista."

Rita Dahl

Unity Dow vieraili Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa Mukkulassa 17.–19. kesäkuuta.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.6.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi