Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Journalister ser hiv i vitögat - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 15.6.2007

Journalister ser hiv i vitögat

Den sedvanliga konstellationen har ställts på ända när afrikanska journalister intervjuar hiv-positiva kvinnor på en restaurang i Helsingfors. Vi finländare är vana vid att höra hiv-nyheter från Afrika – men att afrikanerna är intresserade av hiv-situationen hos oss?

Zothile Mabusela (t.h.), Rose Reuben, Leah Samike. Foto: Hanna NikkanenEn grupp journalister från Tanzania och Swaziland hämtade en informationskampanj om hiv-frågor med sig till Finland. Kampanjen uppstod på initiativ av Diakonissanstalten i Helsingfors och tio andra finländska organisationer. Den finansierades med utrikesministeriets informationsanslag och förde fyra kvinnliga finska journalister till södra Afrika, och i början av sommaren kom fyra av deras kolleger i sin tur till Finland.

Finlandsbesöket och samarbetet med de finländska journalisterna förstärkte den unga samhällsredaktören Zothile Mabuselas tro på journalisters förmåga att sprida information och tolerans.

”Media har makt att bekämpa diskriminering och stereotyper men det är ofta tungt. Det krävs verkligen mycket målmedvetenhet och viljestyrka för att utmana sådant som är tabu i det egna samhället” , säger Mabusela som skriver för Times of Swaziland.

Journalister måste förankra sig i verkligheten

Tidningen Trendis redaktör Elina Pirinen tillbringade en vårvecka i Tanzania där hon bekantade sig med hiv-epidemins konsekvenser, speciellt för kvinnor. Hon blev imponerad av tanzaniernas företagsamhet och starka samhörighetskänsla. För henne var temat bekant från papper men någon egen erfarenhet hade hon inte.

”Klichén att man inte begriper saker förrän man själv är på ort och ställe och talar med människor, är alldeles sann”, försäkrar Pirinen. ”Jag trodde att jag visste mycket om hiv för jag hade läst på och funderat. I Tanzania insåg jag helt nya orsak- och- verkanförhållanden.”

Elina Pirinen anser att Finland mycket väl kan lära sig av Tanzania där volontärarbete och stödnätverk håller samhällen vid liv mitt i hiv-epidemin. ”Där måste folk möta hur stora svårigheter som helst, men ändå tar de itu med det de ska göra och lyckas t.ex. med att arrangera närings- och preventivupplysning i sitt samhälle.”

Diskrimineringen av minoriteter innebär hälsorisk

Rose Reuben, tanzanisk tv- och radioproducent, säger att hon kommer att ta med sig nya tankegångar hem om minoriteters rättigheter från Finland.

Särskilt tankeväckande var besöken på regnbågsmässan i Helsingfors domkyrkas kapell och hos kvinnorna i föreningen Monika som stödjer invandrarkvinnor. I Tanzania syns säkert samhällets stränga inställning till invandrare och sexuella minoriteter i hiv-statistiken, tror Reuben. Därför är det finländska exemplet viktigt.

”När man tvingar homokulturen att gömma sig är det svårare för homosexuella män att söka hjälp om de misstänker att de har hiv”, funderar Reuben.

”Det var intressant att höra hur bra upplysningen riktad till homosexuella män och droganvändare har fungerat i Finland. Hos oss erkänner man inte ens behovet ännu.”

Finländare, tala om hiv!

Kvinnornas ställning, den rena miljön och de ljusa sommarnätterna gjorde ett oförglömligt intryck på Zothile Mabusela under hennes besök i Finland. Men enbart rosor delar hon inte ut åt Finland:

”Jag förstår inte ert språk men det blev ganska klart att man inte pratar om hi-virus hos er”, påpekar Mabusela. Särskilt förbluffad var hon över att hiv-positiva i Finland inte vågar tala offentligt om sitt liv – i Swaziland har många älskade kändisar berättat om sin smitta.

”Att tala om saken hjälper till att lyfta på det täcke av hemlighetsfullhet som omger hiv och aids, och saker och ting får sitt rätta perspektiv. Det finska samhället måste lära sig att tala om hiv. Dialogen kan t.ex. börja i media.”

Text och bild: Hanna Nikkanen

Bildtext:
Journalisten Zothile Mabusela från Swaziland kom till Finland tillsammans med Rose Reuben och Leah Samike för att undersöka hur media tar upp hiv-epidemin och dess inverkningar på samhällen. Alla blev överraskade av hur obekant ämnet var för finländarna.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 15.6.2007


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi