Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Toimittajavaihdossa hiv tulee lähelle - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.6.2007

Toimittajavaihdossa hiv tulee lähelle

Tavanomainen asetelma on kääntynyt päälaelleen, kun joukko afrikkalaistoimittajia haastattelee helsinkiläisravintolan pöydässä suomalaisia hiv-positiivisia naisia. Me suomalaiset olemme tottuneet kuulemaan hiv-uutisia Afrikasta - mutta että afrikkalaisia kiinnostaisi Suomen hiv-tilanne?

Zothile Mabusela (oik.), Rose Reuben, Leah Samike. Kuva: Hanna NikkanenTansanialais- ja swazimaalaistoimittajat toi Suomeen hiv-kysymyksiä puntaroiva tiedotuskampanja, joka syntyi Helsingin Diakonissalaitoksen ja runsaan kymmenen muun suomalaisjärjestön aloitteesta. Ulkoministeriön tiedotustuella rahoitettu kampanja vei kevään aikana neljä suomalaista naistoimittajaa eteläiseen Afrikkaan ja toi alkukesästä neljä heidän kollegaansa Suomeen.

Suomen-vierailu ja yhteistyö suomalaistoimittajien vahvisti Times of Swaziland -lehden nuoren yhteisötoimittajan Zothile Mabusela uskoa toimittajien mahdollisuuksiin levittää tietoa ja suvaitsevaisuutta.

“Medialla on valtaa taistella syrjintää ja stereotyyppejä vastaan, mutta se on usein raskasta. Vaatii todella paljon päättäväisyyttä ja tahdonvoimaa ryhtyä haastamaan oman yhteiskunnan tabuja.”

Toimittajan täytyy jalkautua

Trendi-lehden toimittaja Elina Pirinen vietti keväällä viikon Tansaniassa tutustuen hiv-epidemian vaikutuksiin etenkin naisten elämässä. Tansanialaisten yritteliäisyys ja yhteisöllisyys teki vaikutuksen Piriseen, jolle vierailun teema oli hyvinkin tuttu paperilla, mutta omakohtainen kokemus puuttui.

“Se klisee siitä, että asioita ei tajua ennen kuin käy paikan päällä ja juttelee ihmisten kanssa, pitää kyllä täysin paikkansa,” Pirinen vakuuttaa. “Luulin tietäväni paljon hivistä, koska olen lukenut paljon aiheesta ja pohtinut sitä. Tansaniassa minulle aukeni aivan uusia syy-seuraussuhteita.”

Elina Pirisen mielestä suomalaisilla voi hyvinkin olla opittavaa Tansaniasta, missä vapaaehtoistyö ja vertaistukiverkostot pitävät yhteisöjä pystyssä hiv-epidemian keskellä. “Siellä ihmisillä on vastassa vaikka minkälaisia haasteita, mutta he silti tarttuvat työhön ja onnistuvat järjestämään esimerkiksi ravitsemus- ja ehkäisyvalistusta omissa yhteisöissään.”

Vähemmistöjen syrjintä on terveysriski

Tansanialainen tv- ja radiotuottaja Rose Reuben sanoo vievänsä Suomesta kotimaahansa uusia ajatuksia vähemmistöjen oikeuksista.

Ajatuksia herättivät erityisesti vierailut maahanmuuttajanaisia tukevien Monika-naisten luona sekä Helsingin tuomiokirkon kappelin sateenkaarimessuun. Tansaniassa yhteiskunnan kovat asenteet maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan näkyvät varmasti hiv-tilastoissa, Reuben arvelee - siksi suomalainen esimerkki on tärkeä.

"Kun homokulttuuri pakotetaan piiloon, homomiesten on vaikeampi hakea apua esimerkiksi silloin, kun he epäilevät hiv-tartuntaa", Reuben pohti.

“Oli mielenkiintoista kuulla siitä, miten hyvin homomiehille ja huumeidenkäyttäjille suunnattu täsmävalistus on toiminut Suomessa. Meillä tarpeen olemassaoloa ei vielä tunnusteta.”

Suomalaiset, puhukaa hivistä!

Naisten asema, puhdas ympäristö ja valoisat kesäyöt tekivät Zothile Mabuselaan lähtemättömän vaikutuksen Suomen-vierailun aikana. Aivan pelkkiä ruusuja Suomi ei kuitenkaan saa swazitoimittajalta.

”En ymmärrä kieltä, mutta kävi aika selväksi, että Suomessa ei puhuta hi-viruksesta”, Mabusela huomauttaa. Häntä ällistytti etenkin se, etteivät Suomen hiv-positiiviset uskalla kertoa elämästään julkisesti - Swazimaassa kun moni rakastetuista julkkiksista on kertonut omasta tartunnastaan.

“Aiheesta puhuminen auttaa purkamaan sitä salamyhkäisyyttä, joka ympäröi hiviä ja aidsia, ja panee asiat perspektiiviin. Suomalaisen yhteiskunnan on opittava puhumaan tästä. Tiedotusvälineiden kautta dialogi voi alkaa.”

Teksti ja kuva: Hanna Nikkanen

Kuvateksti: Swazimaalainen toimittaja Zothile Mabusela sekä tansanialaiset Rose Reuben ja Leah Samike saapuivat Suomeen pohtimaan, miten media käsittelee hiv-epidemiaa ja sen vaikutusta yhteiskuntiin. Kaikki yllättyivät siitä, miten tuntematon asia on suomalaisille.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.6.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi