Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Ilmastonmuutos iskee kaupunkeihin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Kaupungistuminen (5.2011)

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Ilmastonmuutos iskee kaupunkeihin

Ilmastonmuutos aiheuttaa tuhoa kaupunkien slummeissa, joissa on usein jo valmiiksi paljon ympäristöongelmia. Kaupunkien onkin varauduttava entistä paremmin sään ääri-ilmiöihin.

Tulva Dhakassa vuonna 2005. (Kuva: masud ananda, Flickr.com / cc 2.0)Tulvat koettelevat usein Dhakaa. (Kuva: masud ananda, Flickr.com / cc 2.0)

Monet maailman kaupungit on rakennettu rannikolle tai vesistöjen varsille alaville alueille. Kaupanteon kannalta se oli aikoinaan käytännöllistä, mutta nykyisin kaupungit ovat samalla yhä haavoittuvaisempia luonnonilmiöille.

Ilmastonmuutos aiheuttaa tulevaisuudessa merenpinnan nousua, lisääntyviä tulvia, myrskyjä ja rankkasateita. Kun ne iskevät kaupunkeihin, joissa suuri määrä ihmisiä asuu pienellä alueella usein lähellä teollisuutta, tuloksena voi olla katastrofi.

Hauraat slummit vaarassa

Brittiläisen riskianalyyseja tekevän Maplecroftin mukaan erityisen suuria ilmastonmuutoksen riskit ovat köyhissä kaupungeissa, joissa väestö kasvaa nopeasti.

Se on huono asia etenkin slummeissa asujien kannalta. Slummit sijaitsevat usein alueilla, joilla on ympäristöongelmia ilman ilmastonmuutostakin. Ne rakennetaan usein epävirallisille, saastuneille alueille. Taudit leviävät nopeasti, koska ihmiset elävät ahtaasti eikä jätehuoltoa, puhdasta vettä, vessoja, viemäreitä tai kunnon ruokaakaan usein ole.

Kun myrskyt iskevät slummien hauraisiin rakennelmiin, ihmisiä loukkaantuu ja kuolee. Myös taudit leviävät entistä helpommin viemärien tukkeutuessa ja likaisen veden jäädessä kaduille.

 

Katumaisema Lagosissa Nigeriassa. (Kuva: satanoid, Flickr.com / cc 2.0)Katumaisema Lagosissa Nigeriassa. (Kuva: satanoid, Flickr.com / cc 2.0)

Maplecroftin mukaan esimerkiksi Bangladeshin 14,8 miljoonan asukkaan pääkaupunki, jokialueella sijaitseva, Dhaka lasketaan äärimmäisessä uhassa olevaksi kaupungiksi.

Afrikassa taas muun muassa 10,6 miljoonaan asukkaan Lagos Nigeriassa on korkean riskin kaupunki. Se sijaitsee alavalla rannikkokaistaleella lähellä Atlantin valtamerta ja Lagosin laguunia.

Molemmissa kaupungeissa esimerkiksi tulvat ovat arkipäivää jo nyt.

Erään tutkimuksen mukaan esimerkiksi Lagosin Makokon slummissa yli 80 prosenttia asukkaista kärsi tulvista kolme tai neljä kertaa vuonna 2008. Suurin syy oli kurja jätehuolto: jätteet tukkivat kadut ja viemärit.

Dhakassa slummien asukkaat elävät usein kaupunkia ympäröivillä rinteillä sekä veden päällä paalujen varassa. Se lisää maanvyörymien ja tulvien aiheuttamia riskejä.

Valmistautuminen tärkeää

Usein slummien köyhillä ei ole mahdollisuuksia parantaa elinympäristöään tai varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin, toisin kuin rikkailla, jotka voivat ottaa esimerkiksi vakuutuksia. Esimerkiksi Dhakassa monen ainoa keino on tehdä esteitä ovien eteen ja nostaa huonekalut ylemmäs tulvan saapuessa.

Ilmastonmuutos voikin kehitysmaiden slummeissa johtaa koko elannon menettämiseen.

Silti valtiot voivat tehdä enemmän ilmastonmuutoksen riskien vähentämiseksi. Yksi tärkeimmistä keinoista on infrastruktuurin vahvistaminen: esimerkiksi tulvaviemäreihin investointi, jäteasemien uudelleen sijoittaminen, koulujen ja terveyskeskusten parantaminen sekä liikenneyhteyksien laajentaminen evakuoinnin tehostamiseksi voivat olla hyviä keinoja.

Katukuva Dhakasta. (Kuva: uncultured / Flickr.com, cc 2.0)Ahtaus ja haavoittuvuus ilmastonmuutokselle ovat suuri ongelma Dhakassa. (Kuva: uncultured / Flickr.com, cc 2.0)

Katastrofeihin voidaan myös valmistautua kouluttamalla ihmisiä ja luomalla katastrofivaroitusjärjestelmiä.

Esimerkiksi Bangladesh on ollut yksi ensimmäisistä vähiten kehittyneistä köyhistä maista, joka on luonut oman ohjelmansa ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.

Sykloni tappoi maassa noin 140 000 ihmistä vuonna 1991, ja sen jälkeen maa tarttui toimeen. Maassa on rakennettu suojia evakuoiduille, uudistettu kanavia ja viemäreitä ja kehitetty varoitusjärjestelmää. Keinot voivat olla yksinkertaisia: esimerkiksi muovipussien kieltäminen on helpottanut viemärien tukkeutumisen ehkäisyä.

Bangladeshin toimenpiteet näyttävät jo onnistuneen. Kun maahan vuonna 2007 iski hurrikaani Sidr, kuolleita oli 32 kertaa vähemmän kuin vuonna 1991.

Teija Laakso / maailma.net

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 16.8.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi