Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Itätimorilaiset äänestivät innokkaasti presidentinvaaleissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.4.2007

Itätimorilaiset äänestivät innokkaasti presidentinvaaleissa

Äänestysliput loppuivat paikoin kesken ja vaalihuoneistojen aukioloa pidennettiin, kun itätimorilaiset äänestivät vilkkaasti ensimmäisissä presidentinvaaleissaan.

Itä-Timorin maanantaisen presidentinvaalin  ei uskota ratkeavan vielä ensimmäisellä kierroksella. Virallisia tuloksia  saadaan vasta keskiviikkona, mutta vaalikomission puhemiesten mukaan ensimmäiset epäviralliset tulokset viittaavat siihen, ettei kukaan kolmesta kärkiehdokkaasta saa vaadittua ehdotonta enemmistöä.   

Esitettyjen arvioiden mukaan eniten ääniä on saamassa  YK-hallinnon aikana valitun ja nyt luopuvan presidentti Xanana Gusmaon tukema ehdokas Jose Ramos-Horta, joka on Itä-.Timorin nykyinen pääministeri ja vuoden 1996 rauhannobelisti. Kovimman vastuksen puolueisiin kuulumattomalle Ramos-Hortalle näyttäisi antavan hallitsevan Fretilin- puolueen ehdokas,  parlamentin puhemies Fransisco Guterres.

Aivan heidän kannoillaan on ääntenlaskun alkuvaiheissa Demokraattista puoluetta edustava Fernando Araujo.

Vaalitarkkailijoiden mukaan vaalipäivä sujui rauhallisesti maassa, jota lukuisat väkivaltaiset yhteenotot ovat viimeisen vuoden aikana ravistelleet.

Kaikkiaan noin 700 vaalihuoneiston rauhaa valvoivat  YK-poliisit, paikalliset poliisit ja pääosin Australiasta tulevat rauhanturvaajat. Äänestysinnon arveltiin paikoin hipovan jopa 90 prosenttia. Osassa maata  äänestysliput loppuivat kesken  ja vaalihuoneistojen aukioloa pidennettiin, kunnes puuttuvat lipukkeet oltiin tuotu helikoptereilla ja hevoskyydeillä kuumuudessa jonoissa seisoville äänestäjille.

Vaalipäivän alla Itä-Timorin valtapuolue Fretilinin edustajat syyttivät presidentti Gusmao’a asemansa väärinkäytöstä tämän asetuttua näkyvästi tukemaan Ramos-Hortan valintaa. Gusmao taas syytti Fretilin-puolueen vaikuttajia väkivallan provosoimisesta vaalikampanjan aikana. Fretilin on syyttänyt myös paikallista mediaa ja katolista kirkkoa asettumisesta puoluetta vastaan.

Itä-Timorin vaalikampanjan kummallisuuksiin kuului se, että valtakunnallisen riippumattoman vaalikomission  johtoon valittu katolinen pappi Antonio da Silva asettui julkisesti tukemaan PD- puolueen ehdokas Fernando Araujon valintaa presidentiksi.  Kun da Silvan sanottiin asettavan vaalikomission riippumattomuuden kyseenalaiseksi, hän vastasi sanomalla itätimorilaisten vasta opettelevan demokratiaa. Vaalitoimitusta seuranneet kansainväliset tarkkailijat uskoivat vaalin tuloksen  ilmentävän kuitenkin aidosti äänestäjien tahtoa.

Itä-Timorin presidentillä on maan perustuslain mukaan hyvin rajoitetut valtaoikeudet. Kansalaisten mielissä hän on kuitenkin maan ehdoton poliittinen johtaja ja siksi muut poliittiset päättäjät joutuvat tarkkaan kuuntelemaan presidentin sanomisia.

Kaikki kolme kärkiehdokasta ovat sanoneet tahtovansa rakentaa rauhaa ja yhtenäisyyttä väkivaltaan johtaneiden poliittisten  vastakkain asettelujen sijasta. Näin ovat vannoneet myös viisi muuta ehdokasta joukossaan mm. Indonesia armeijan miehitystä edeltäneen vuoden 1975 pikaitsenäisyyden ajan presidentti Xavier D'Amaral  ja ainoa naisehdokas, parlamentin jäsen Lucia Lobato.

Itä-Timorin nyt luopuva presidentti Xanana Gusmao on ilmoittanut perustavansa uuden puolueen ja lähtevänsä tavoittelemaan pääministerin paikkaa viimeistään syyskuussa pidettävissä itsenäisyyden ajan ensimmäisissä parlamenttivaaleissa.

Itätimorilaiset valitsivat itsenäisyyden YK-äänestyksessä vuonna 1999. Maailmanjärjestö  piti valtaa  Portugalin entisessä siirtomaassa vuoteen 2002.

Kalle Sysikaski

Kirjoittaja on Suomen Sadankomitealiitto ry:n Kaakkois-Aasia -ryhmän koordinaattori ja on toiminut konfliktialueilla ihmisoikeus- ja vaalitarkkailijana.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 10.4.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi