Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Haiti: YK rauhoittaa lännen köyhintä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 29.3.2007

Haiti: YK rauhoittaa lännen köyhintä

Läntisen pallonpuoliskon köyhimmästä maasta, Haitista, kantautuu kerrankin positiivisia uutisia, kun ulkosuhteiden ministeri Jean-Max Bellerive sekä YK:n edustajat vierailevat avunantajamaissa.

YK:n joukot ovat saaneet rikollisjengit rauhoittumaan, minkä uskotaan edistävän maan poliittista ja taloudellista kehitystä. Kansainvälisen rahoituksen tarpeesta kertoo kuitenkin muun muassa tieverkoston ja sähkönjakelun surkea tila.

Dominikaanisen tasavallan kyljessä sijaitseva 8,5 miljoonan asukkaan Haiti voi paremmin kuin vuosikausiin. Vaikka taloudelliset ongelmat ovat valtavat, bruttokansantuote on saatu lievään nousuun ja valuutan arvo on vakaa. Maan pääkaupungin, Port-au-Princen turvallisuustilanne on kohentunut YK:n aloitettua voimakkaat toimet pahamaineisen Cité Soleil'n slummialueen jengien taltuttamiseksi. Jengijohtajien pidättäminen on vähentänyt aseellista väkivaltaa ja sieppauksia, jotka ovat Haitilla yleisiä.

Turvallisuus edistää kauppaa

Mamadou M"Pysyvä turvallisuus mahdollistaa myös poliittisen vakauden ja paremmat talousnäkymät", toteaa Helsingissä vieraillut Haitin ja YK:n yhteishankkeen edustaja Mamadou M'Baye Maailman elintarvikeohjelmasta. Vakaus tuo hänen mukaansa investointeja ulkomailta, helpottaa avustusjärjestöjen toimintaa ja luo avunantajamaille uskoa Haitin tulevaisuuteen.

Haiti yhdistetään helposti sieppauksiin, väkivaltaan ja huumeisiin, M'Baye harmittelee. "Turvallisuuden koheneminen on jo iso etu sinänsä, mutta sen myötä myös mielikuva Haitista kirkastuu."  M'Baye uskoo tämän houkuttelevan sijoituksia ja lisäävän vientiä. "Vaateteollisuus, maataloustuotteet, kalastus...", M'Baye luettelee mahdollisia uusia viennin aloja. Hän uskoo myös matkailun mahdollisuuksiin Karibianmeren ympäröimässä valtiossa.

Yhdysvallat ja Brasilia sopivat vastikään Haitin etanolintuotannon tukemisesta Yhdysvalloista tulevin investoinnein ja Brasilialaisella teknologialla. M’Baye pitää Brasilian kiinnostusta Haitia kohtaan hyvänä merkkinä ja kertoo hallituksen neuvottelevan parhaillaan kolmen maan yhteistyöstä etanolintuotanossa.

Valmista vasta YK:n lähdettyä

M'Baye kuuluttaa kansainvälisen yhteisön tukea, jotta kansalaisten usko hallitukseen ja YK:hon säilyisi. "Ihmiset ovat kiitollisia, kun jengien vallassa olleet alueet on vapautettu ja turvallisuus kohonnut. Jotta usko YK:hon ja hallitukseen säilyisi, tarvitaan konkreettisia parannuksia täyttämään ihmisten odotukset."

M'Bayen mukaan ainakin oikeuslaitos, poliisivoimat, maataloussektori, terveydenhuolto ja koulutussektori vaativat parannusta. "Päävastuu kansalaisten hyvinvoinnista on tietenkin hallituksella", M'Baye huomauttaa. ”Olemme saavuttaneet tavoitteemme vasta kun järjestys säilyy ilman YK:n apua. Tämä vaatii demokratialle ja oikeusvaltiolle elintärkeiden tukipilareiden rakentamista samalla, kun turvallisuutta ylläpidetään YK:n avulla.”

Ympäristökysymykset ovat tärkeä osa Haitin kehittämistä. Vuoristoinen ja saarella sijaitseva Haiti joutuu vuosittain rajujen rankkasateiden ja hurrikaanien armoille. Luonnonvoimien lisäksi ongelmana on puiden liikahakkuu.

Suomella on Keski-Amerikassa uusiutuvan energian kumppanuusohjelma, joka sai alkunsa Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokouksessa 2002. Myös Haitille kaavaillaan osallisuutta ohjelmaan, M’Baye kertoo.

Teksti ja kuva: Mirva Viitanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 29.3.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi