Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Itä-Timorin vaalikampanja alkoi rauhallisesti - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 26.3.2007

Itä-Timorin vaalikampanja alkoi rauhallisesti

Itä-Timorin presidentinvaalien kampanja käynnistyi viikonloppuna rauhallisissa merkeissä. Kaikki kahdeksan ehdokasta aloittivat kampanjansa eri puolilla maata pidetyssä tilaisuuksissa.

Vaalin kansainvälisesti tunnetuin ehdokas, vuoden 1996 rauhannobelisti Jose Ramos-Horta puhui Ermeran maakunnassa. Hän sanoi pyytävänsä Yhdistyneitä Kansakuntia jäämään Itä-Timorille vielä viideksi vuodeksi jos tulee valituksi presidentiksi. Hortan mukaan tämä on välttämätöntä, jotta itätimorilaiset voisivat nukkua yönsä rauhassa. Itä-Timorin valtion budjettipolitiikkaa Ramos-Horta tahtoi kehitettävän siten, että köyhyyden torjumiseen osoitetaan enemmän varoja.

Ramos-Horta on vaaleissa sitoutumattomana ehdokkaana. Samaan aikaan kampanjansa aloittanut ja yli 2 000 kuulijalle puhunut Demokraattisen puolueen (PD) ehdokas Fernando Araujo ilmoitti kannattavansa Itä-Timorin epävakaan poliisilaitoksen kehittämistä siten, että maassa vallitsee järjestys, jonka puitteissa vaurautta voidaan kehittää. Köyhä Itä-Timor alkaa tulevina vuosina saamaan huomattavia rojalteja Timorin meren öljyn ja kaasun hyödyntämisestä

Ramos-Hortan ja Araujon ohella vaalien pääehdokkaana pidetään valtapuolue Fretiliniä edustavaa parlamentin puhemies Fransisco Guterresia. Vain yksi ehdokkaista edustaa naissukupuolta. Hän on Sosiaalidemokraattisen puolueen (PSD) parlamentaarikko Lucia Lobato.

Vaalipäivä Itä-Timorilla on 9. huhtikuuta ja kampanjan on määrä loppua viisi päivää tätä ennen.

Vaalien onnistumisen tiellä monia jännitteitä

Viime vuoden keväällä Itä-Timorin hallintokoneisto halvaantui toiminnoissaan, kun poliittiset ja armeijan sekä poliisin keskuudessa vallinneet jännitteet  purkautuivat väkivaltaisiksi yhteenotoiksi.

Silloinen pääministeri Mari Alkatiri erotti armeijasta 600 olosuhteisiinsa tyytymätöntä sotilasta.

Pääkaupunki Dilin kadut valtasivat Indonesian verisen miehitysajan traumaattisissa olosuhteissa lapsuutensa viettäneet, turhautuneet nuorijoukot. He tappoivat useita kymmeniä kanssaihmisiään sekä polttivat ja ryöstivät omaisuutta. 

Istuva presidentti Xanana Gusmao ja Itä-Timorin hallitus kutsuivat maahan pääosin australialaisista koostuneet rauhanturvajoukot, jotka yhdessä YK- poliisien kanssa ryhtyivät palauttamaan järjestystä.  Pääministeri Alkatiri joutui luopumaan virastaan ja hänet korvasi Ramos-Horta.

Alkatirin sisäministerinä toiminut Rogerio Lobato tuomittiin myöhemmin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen hänen aseistettuaan valtapuolue Fretilinin laittomia turvallisuusjoukkoja,

Helmikuun lopulla YK päätti jatkaa Itä-Timorin kansainvälistä poliisioperaatiota vuodella.
Monet Itä-Timorin kansalaisjärjestöt – joita myös Suomi on tukenut paikallisen yhteistyön määrärahoilla – ovat vaatineet YK:ta perustamaan Itä-Timorille myös ihmisoikeuksia ja demokraattisen hallinnon kehittämistä tukevan siviilikriisinhallintaoperaation.

Itä-Timor on Suomen kehitysyhteistyön määräaikaisia kohdemaita. Avun on tarkoitus päättyä viimeistään 2008.

Kalle Sysikaski

Kirjoittaja on Suomen Sadankomitealiitto ry:n Kaakkois-Aasia-ryhmän koordinaattori ja on toiminut konfliktialueilla ihmisoikeus- ja vaalitarkkailijana.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 26.3.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi