Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Suomen rahoittama promAmazonia -tietopalvelu tukee biokauppaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.2.2007

Suomen rahoittama promAmazonia -tietopalvelu tukee biokauppaa

Lokakuussa 2006 Perun Iquitosissa avattu tietopalvelu ja innovaatiokeskus neuvoo ja opastaa yrittäjiä ja tutkijoita. PromAmazonia on osa Suomen rahoittamaa Biodamaz-hanketta.

Karla Velázquez. Kuva: Minna SuuronenSuomen kehitysyhteistyövaroilla rahoitettu Biodamaz-hanke on jo kahdeksan vuoden ajan toiminut Iquitosin kaupungissa keskellä Perun Amazoniaa. Sen päämäärinä on kestävän kehityksen edistäminen, alueen luonnon monimuotoisuuden suojeleminen ja köyhyyden vähentäminen. Nyt Biota BD Oy:n, paikallisen yhteistyökumppanin Perun Amazonian tutkimuslaitoksen  ja Turun yliopiston toteuttaman hankkeen tuloksia alkaa olla jo mukavasti nähtävillä.

Yksi Biodamaz-hankkeen konkreettisista saavutuksista on lokakuussa 2006 Iquitosissa avattu tietopalvelu ja innovaatiokeskus, promAmazonia (Centro de Promoción de la Biodiversidad Amazónica Peruana). Se tukee Amazonian luonnonvaroihin perustuvaa kestävää kauppaa ja liiketoimintaa, välittää tietoa ympäristöhallinnosta ja rahoitusmahdollisuuksista sekä tarjoaa tietoa Iquitosissa saatavilla olevista tutkimuspalveluista. PromAmazonian tarkoituksena on myös rohkaista investoimaan alueelle sekä edistää tutkimuksen ja yritystoiminnan välisiä yhteyksiä.

Liiketoiminnan ja tutkimuksen rajapinnalla

PromAmazonia toimii sekä sähköisenä palveluna nettisivuston kautta että fyysisesti Iquitosin keskustassa sijaitsevan toimiston voimin. Jo nyt on tullut selväksi, että erilaisilla käyttäjäryhmillä on selkeästi erilaiset tarpeet. "Tyypillinen asiakas on paikallinen pienyrittäjä, joka hakee suuntaa liikeidealleen, etsii liikekumppaneita tai rahoitusta", kertoo PromAmazonian asiakaspalvelussa työskentelevä Karla Velázquez. ”Biokaupan” kohteita ovat mm. käsityötuotteet, orkideat, akvaariokalat ja luontomatkailu. Paikalliset opiskelijat taas ovat useimmiten tulleet hakemaan tietoa kasvi- ja eläinmaailmasta eivätkä niinkään rahoitusmahdollisuuksista.Ulkomaalaisia kävijöitä on toistaiseksi ollut melko vähän. He ovat useimmiten tutkijoita, jotka kaipaavat neuvoja esimerkiksi selviytyäkseen tutkimuslupien hakemiseen liittyvästä byrokraattisesta viidakosta.

PromAmazonian toimistolla, kuva: Minna SuuronenPromAmazoniasta kävijät saavat opastusta esimerkiksi projektisuunnitelmien muotoiluun tai rahoituksen hakuun. Osalle paikallisista asiakkaista internet on vielä suhteellisen vieras väline. "Yksinkertaisimmillaan promAmazonian tarjoama apu voi olla tietokoneen peruskäytön opastusta ja tutustumista verkkopalveluun", Velázquez kertoo. Vastaavasti monilla kävijöillä perusasiat ovat jo hyvin selvillä, ja heidän tarvitsemansa apu liittyy markkinoiden tai vientivaatimusten kartoittamiseen. Velázquez kertookin olevansa tämän tästä yhteydessä tulliin.

Tietopalvelun haasteena on vielä tiedon välittäminen kyliin ja alueille, joilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta tulla käymään Iquitosin toimistoon tai pääsyä nettiin. Tämän ongelman ratkaisemiseen on kuitenkin jo olemassa välineitä, esimerkiksi Biodamazin tuottama ympäristökasvatusmateriaali sekä kontaktit kyliin.

PromAmazonian tulevaisuus on turvattu ainakin lähivuosiksi, sillä Perun Amazonian tutkimuslaitos on sitoutunut tukemaan tietokeskuksen toimintaa seuraavan kolmen vuoden ajan.

Minna Suuronen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 12.2.2007


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi