Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Senegalista mallia Turpa Auki -rapkilpaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 25.1.2007

Senegalista mallia Turpa Auki -rapkilpaan

Plan Suomen juuri julkistettu Turpa Auki -rapkilpailun idea tulee senegalilaisesta Tundu Dior-projektista. Suomessa lapset ja nuoret räppäävät lapsenoikeuksista, kun taas Senegalissa välineenä toimii räpin lisäksi myös perinteisempi afrikkalainen musiikki.

Turpa Auki-kilpailun julkistamistilaisuudessa Kiasmassa 23.1. kuultiin muun muassa kilpailun tuomaristoon lupautunutta rapartisti Palefacea.

”Erilaisia pyyntöjä hyväntekeväisyysprojekteihin tulee paljon, mutta tässä kilpailussa oli pitkästä aikaa järkeäkin. On hienoa, että nuoret pääsevät itse ääneen. Tällöin onnistumisen kokemus on huikea”, Paleface perusteli mukaantuloaan.

Ainakin osakiitos hyvästä ideasta kuuluu senegalilaiselle Tundu Dior -projektille. Senegalissa musiikki on tärkeä osa ihmisten arkea ja juhlaa.

”Se on tärkeä kommunikaatioväline, ja ehkäpä vieläkin laajempi osa kulttuuria kuin Euroopassa”, kuvailee Planin kenttätyöntekijä Matthias Wevelsiep. Hän vieraili Senegalissa tutstumassa projektiin viime vuonna.

Kunnianhimoinen projekti

Tundu Dior on hyvin kunnianhimoinen hanke. Lapset tekevät musiikkia yhdessä maan tunnetuimpien muusikoiden kanssa. Lasten mukana olo näin näkyvästi ja kattavasti projektissa, jossa tavoitellaan suuria kuuntelijamassoja, on uutta ja poikkeuksellista. 

Lapset ovat mukana paitsi sanoituksessa ja sävellyksessä myös lopullisessa levytysvaiheessa. He myös esiintyvät konserteissa aikuisten muusikkojen rinnalla.  Mukana projektissa on myös kaksi radioasemaa, jotka välittävät ohjelmaa lapsenoikeuksista. Projekti on jo leviämässä naapurimaihin ja tavoitteena onkin levittää ideaa eteenpäin niin Länsi-Afrikassa kuin muuallakin.

Musiikin välityksellä on tarkoitus levittää tietoa lapsenoikeuksista. Lapsenoikeuksien julistus on yksi YK:n ihmisoikeussopimuksista. Oikeudet kuuluvat kaikille alle 18-vuotiaille. Niiden mukaan lapsilla on oikeus henkiinjäämiseen, huolenpitoon, kehittymiseen, suojeluun ja osallistumiseen itseään koskevaan päätöksentekoon.

Matthias Wevelsiepin haastattelemat senegalilaislapset halusivat sanoittaa kappaleita niin tyttöjen kuin katulastenkin asemasta. Myös rauha ja lasten näkökulman kuuleminen olivat toivelistan kärkipäässä. Suurimmaksi epäkohdaksi he nimesivät köyhyyden.

Esimerkiksi 16-vuotias dakarilaispoika Khadim Gaye haluaa räpätä kotikaupunkinsa lasten asemasta. Vaikka hän haaveileekin kuuluisuudesta, tavoitteena on tuoda lasten näkökulma ison yleisön tietoisuuteen.

Plan Suomi Säätiö on yksi ulkoministeriön kymmenestä kumppanuusjärjestöstä.

Heta Muurinen

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 23.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi