Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Valen i Aceh överraskar - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 12.12.2006

Valen i Aceh överraskar

Man hade väntat sig ett jämnt lopp av valen i Aceh. Men nu ser det ut som att paret Irwandi Jusuf-Mohamad Nazar, som tippades komma på tredje plats, skulle kamma hem en klar seger redan i valets första omgång.

Resultatet grundar sig på ett litet sampel av de givna rösterna. Enligt samplet vinner Jusuf och  Nazar i alla valkretsar och de förutspås få så mycket som 40 % av rösterna.

Vid Indonesiens forskningsinstitut LSI anser man resultatet vara mycket förvånande för i de gallupar som gjordes före valen verkade Jusuf och Nazar ha stöd endast i de trakter där självständighetsrörelsen GAM av tradition haft starkt fotfäste.

GAM-rörelsen slöt i Helsingfors i fjol ett fredsavtal med Indonesiens regering, upphörde med självständighetskampen och överlämnade sina vapen åt internationella övervakare.

Irwandi Jusuf är den unga generationens ledare

Irwandi Jusuf var GAM:s centrala organisatör och han dömdes år 2003 till sju års fängelse. År 2004, i samband med tsunamikatastrofens efterdyningar, lyckades han fly från Aceh och han var närvarande i Helsingfors vid tidpunkten för fredsförhandlingarna. Indonesiens regering välkomnade dock inte honom till själva förhandlingsbordet.

GAM var kluvet i valet. Dess äldre anhängare hade sitt eget kandidatpar, som också understöddes av exilledningen som befann sig i Stockholm.

Jusuf är född år 1960 och tillhör GAM:s yngre generations ledare. Till utbildningen är han veterinär. Jusuf anslöt sig till GAM år 1990 när general Suharto som då ledde landet började sin massiva militära operation i Aceh. Tidvis har Jusuf studerat i USA.

Hans relationer till GAM:s äldre generations ledning är ansträngda eftersom Jusuf har utmanat de kandidater som ledningen stöder; doktor Humam, och Hasbi, som tillhör en känd Acehsläkt.

Mohamad Nazar som sannolikt väljs till vice guvernör har verkat i ledningen för SIRA, Acehs kanske mest betydande fredliga folkrörelse. SIRA grundades för att få till stånd folkomröstning gällande Acehs självständighet, och för att informera människor om innebörden av en eventell folkomröstning. I början av 2000-talet arrangerade SIRA, med Nazar i spetsen, en demonstration i Banda Aceh dit en miljon av Acehs fem miljoner invånare samlades. När GAM och Indonesiens regering slöt avtal om fred och självförvaltning fick SIRA se sig om efter nya uppgifter och utmaningar. Nazar, som har adopterats av Amnesty International som åsiktsfånge, har också besökt Finland. År 2002 deltog han i ett seminarium om Acehs fredsmöjligheter som arrangerades av De Hundras Kommitté.

Sharialagen till ny behandling?

Valets sannolika slutresultat torde vara just det som man minst av allt hade önskat sig i Jakartas centralförvaltning. Jusuf och Nazar har, i synnerhet före valet,  högljutt krävt grundliga utredningar av de  människorättsliga kränkningar som har förekommit i Aceh under de senaste decennierna.

Å andra sidan var Jusuf den enda av guvernörskandidaterna som uppgav att han skulle ta upp den i Aceh gällande sharialagen till ny behandling om han blir vald. Sharialagen har kritiserats kraftigt, speciellt av kvinnoorganisationer. Nybehandling godkänns inte av många religiösa ledare.

Många av de observatörer som följer med läget i Aceh uppskattar att valresultatet medför att det fortsättningsvis kommer att krävas starkt internationellt stöd för att politisk stabilitet ska uppnås i Indonesiens västligaste provins.

Enligt de första röstresultaten skulle Humam och Hasbi komma på andra plats med cirka 17 % av rösterna. Tredje plats skulle GOLKAR-partiets kandidater Malik och Syad ta med ungefär 14 % av rösterna. För att bli vald direkt vid den första omgången krävs 25 % av rösterna.

Kalle Sysikaski

Skribenten är koordinator för Sydostasiengruppen vid Föreningen De Hundras Kommitté och har verkat som människorättsövervakare och valobservatör i konfliktområden.

 

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 18.12.2006


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi