Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Acehvalen förväntas kräva två omgångar - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.12.2006

Acehvalen förväntas kräva två omgångar

Guvenörsvalet i Aceh som hålls på måndag förväntas kräva två röstningsomgångar. Åtta kandidatpar eftersträvar guvernörs- och vice guvernörsposterna. Enligt gallupar tror man inte att något av dem kommer att uppnå 25 % av rösterna, vilket är vad som krävs för en direkt seger.

I Aceh röstar man också fram ledare för 19 lokalförvaltningsområden. Alla guvernörskandidaterna är män.

Det är de första fria valen i Acehs historia och de bygger på det  fredsavtal som slöts i Helsingfors i augusti i fjol mellan Indonesiens regering och självständighetsrörelsen GAM. Avtalet möjliggjorde att de beväpnde sammandrabbningar som hade pågått i 30 år mellan Indonesiens armé och GAM-rörelsen upphörde.

I enlighet med avtalet överlämnade GAM-rebellerna sina vapen åt representanter för EU och de sydostasiatiska ländernas organisation ASEAN och den indonesiska regeringen drog tillbaka tusentals soldater och poliser ur provinsen.

Acehborna garanterades rätten att i val ställa upp självständiga kandidater som står utanför Indonesiens nationella partier, och att bilda lokala partier.

Avtalet föreskriver att acehborna får kontroll över 70 % av sin provins inkomster från naturresurser så som olja. Samtidigt gav GAM upp sitt krav på att göra Aceh till en självständig stat. Så många som 20 000 människor kan ha omkommit i kriget. Tsunamin som inföll i december år 2004 åstadkom mest förödelse just i Aceh och påskyndade inledandet av fredsförhandlingarna, som förmedlades av president Martti Ahtisaaris byrå CMI.

Fyra starka kandidatpar

De starkaste kandidaterna till guvernörsposten är fyra par av vilka två har de Acehbors stöd bakom sig som drivit självständighetens sak.

Sociologie doktor Humam, och Hasbi som kommer från en känd Acehsläkt, har stöd av den äldre GAM-generatioNen och dess exilledning som varit bosatt i Stockholm. De stöds också av Indonesiens nationella islamistiska parti PPP vars stöd i världens största muslimska land är under 10 procent.

Den yngre GAM-generationen representeras av Iwandi Jusuf som blivit känd som GAM:s organisatör, och Nazar som hör till ledningen för medborgarrörelsen SIRA som arbetat för folkval om självständighet. Många av GAM:s före detta fältkommendanter stödjer dem.

Kandidaterna med en bakgrund i GAM har sina svåraste medtävlare i Indonesiens nationella partier.

Partiet GOLKAR som bildades av general Suharto som styrde Indonesien auktoritärt ända till år 1998 anses vara det bäst siterade och organiserade av de nationella partierna. Dess representanter får stöd av vice president Jusuf Kalla som hör till de mest centrala arkitekterna till Aceh-fredsavtalet.

Bakom partiet PAN:s representanter står många av världens näststörsta muslimorganisation Muhammadyahs synliga opinionsbildare. Muhammadyah står huvudsakligen för mycket moderata tolkningar av islam och flera av rörelsens ledare som verkar i Jakarta har kritiserat sharialagen som råder i Aceh för att den förtrycker kvinnor. Partiets kandidater har haft mera pengar till sitt förfogande än de andra för sina kampanjer. Självständiga kandidater har försökt bevisa att de först nu har möjlighet att visa vad de går för när det gäller att förbättra Acehbornas ekonomiska omständigheter och bilda en förvaltning som är fri från korruption.

Svårt att behandla kränkningar av mänskliga rättigheter

Att sharialagen trätt i kraft har enligt många medborgarorganisationer i hög grad försvårat kvinnornas vardag i Aceh. Som exempel kan nämnas att kvinnor som har rört sig utomhus ensamma har anhållits. Det är en känslig fråga och inte en enda av guvernörskandiaterna har nämnt den.

Först alldeles på slutrakan av sin valkampanj sade Irwandi Yusuf sig ta upp shariafrågan till behandling om han väljs till guvernör.

I hela Indonesien har islam mest understöd i Aceh. Fundamentalism har inte haft någon stark position i provinsen. Majoriteten av Acehborna är trogna muslimer, inte fördömare av andra. De religiösa ledarna (ulama) har en stark ställning i provinsen. Många av den yngre generationens medborgaraktivister säger att den verkställda sharialagen inte genomförts utgående från majoritetens behov utan på andras önskemål.

Också de kränkningar av mänskliga rättigheter som har förekommit under de senaste 30 åren har varit svåra att ta upp i valkampanjerna. Man har befarat att det kunde förorsaka alltför stark spänning mellan ortsborna och den indonesiska armén om man tog upp dem. Men av den nya guvernören förväntar man sig att människorättskränkningarna ska behandlas.

Kalle Sysikaski

Skribenten är koordinator för Sydostasiengruppen vid Föreningen De Hundras Kommitté i Finland och har verkat som valobservatör och människorättsövervakare i konfliktområden.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 15.12.2006


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi