Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Euni Motsa: Miljoner kvinnor sköter världens hiv-positiva - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 5.12.2006

Euni Motsa: Miljoner kvinnor sköter världens hiv-positiva

Den hiv-positiva Euni Motsa, foto: Hanna NikkanenFör nio år sedan greps Euni Motsa i Swaziland av en malande oro. Modern till två unga flickor hade en influensa som inte ville ge med sig. Hon hade sett samma symptom hos människor som kom till hennes mottagning för att få aids-råd. Det gick ändå fem år innan Motsa vågade ta en aids-test.

”Jag var väldigt rädd. Jag tänkte länge att om jag har viruset dör jag hellre utan att veta om det”, berättar Motsa.

Motsa hade i sitt arbete försäkrat otaliga hiv-positiva människor att livet inte tar slut med diagnosen. När det blev hennes tur väckte vetskapen om smittan ändå en stark rädsla för döden. ”Min första tanke var att mina döttrar nu blir föräldralösa”, berättar hon. ”Jag var verkligen deprimerad i flera månader.”

Kvinnor stöder varandra

Miljoner mödrar, systrar och döttrar sköter också i detta ögonblick sina sjuka nämaste, påminner Motsa om. Sedan hon själv insjuknat började hon undra var dessa kvinnor finner sin kraft.

”Min mamma är en storartad kvinna. Hon har hjälpt mig med precis allting när jag själv har lärt mig att leva med detta virus”, lovordar Motsa. ”Hon själv hade däremot ingen att tala om saken med. Ingen vägledde henne.”

Motsa beslöt sig till slut för att bygga upp detta stödnät tillsammans med sin mamma, Kvinnorna grundade Mothers for Life, en grupp för stöd av likställda för mödrar till hiv-positiva människor. Organisationen har med tiden vuxit och den driver nu kampanjer för kvinnors rättigheter och för billigare och lättillgängligare aids-testning och medicinering.

Familjens stöd överraskade

Motsas pappa är en kyrkans man och en sträng familjefar. Det har inte lätt att berätta för honom om smittan, intygar Motsa. Hon sköt upp samtalet, tills hon kom på att be en bekant pastor först ta upp frågan på tu man hand med pappan. Till slut förlöpte det fruktade mötet alldeles väl.

”Han sade att vi väl nu måste reda upp denhär saken”, berättar Motsa. ”Det var en väldig lättnad när han sade ’vi’. Han skulle alltså inte överge mig.”

Närmast i vardagen var ändå kvinnorna omkring henne. Utom av sin mamma fick Motsa oväntat stöd av sin kvinnliga förman, som uppmuntrade henne att använda sina erfarenheter i sitt arbete med hiv-positiva kvinnor.

Det goda livet är inte förbi

Nu försöker Motsa att vara en så bra mamma som möjligt för sina tonårsdöttrar, som i skolan och bland kompisarna får många motstridiga budskap om sexualitet och kvinnlighet.

”I skolan uppmanas de bara att avstå från sex. Det är vettigt, men jag vill berätta för dem också om allt annat. Det viktigaste är att de har en stark självkänsla och att de vet allt som behövs för att kunna skydda sig själva.”

Motsa vet inte hur hon blev smittad och säger att hon accepterar att hon inte får veta det. Efter diagnosen konstaterades också hennes långvariga manliga vän Dlamini vara hiv-positiv.

Efter diagnosen beslöt Euni och Dlamini sig för att gifta sig. ”Det var en av mitt livs bästa stunder. En annan fin stund var när min äldre dotter avslutade grundskolan. Det är stunder som fått mig att tro att mitt liv inte är förbi.”

Hanna Nikkanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 5.12.2006


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi