Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Euni Motsa: Miljoonien naisten armeija hoitaa maailman hiv-positiivisia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.12.2006

Euni Motsa: Miljoonien naisten armeija hoitaa maailman hiv-positiivisia

Hiv-positiivinen Euni Motsa, kuva: Hanna NikkanenYhdeksän vuotta sitten epäilys kalvoi Euni Motsaa. Kahden nuoren tyttären äiti sairasti sitkeää flunssaa. Swazimaalainen Motsa oli nähnyt samoja oireita ihmisissä, jotka tulivat hänen vastaanotolleen hakemaan aids-neuvontaa. Kesti kuitenkin viisi vuotta, ennen kuin Motsa uskalsi mennä aids-testiin.

“Pelotti hirveästi. Pitkään ajattelin, että jos minulla on virus, kuolen mieluummin tietämättä siitä”, Motsa kuvaa.

Motsa oli työssään vakuuttanut lukemattomille hiv-positiivisille ihmisille, ettei elämä lopu diagnoosiin. Omalla kohdalla tieto tartunnasta herätti kuitenkin vahvan kuolemanpelon. “Ensimmäinen ajatukseni oli, että nyt tyttäreni jäävät orvoiksi”, Motsa kuvaa. “Olin todella masentunut monta kuukautta.”

Naiset tukevat toisiaan

Miljoonat äidit, sisaret ja tyttäret hoitavat tälläkin hetkellä hiv-positiivisia läheisiään, Motsa muistuttaa. Oman sairastumisensa myötä hän alkoi ihmetellä, mistä nämä naiset löytävät voimansa.

“Äitini on upea ihminen. Hän on auttanut minua aivan kaikessa, kun olen itse opetellut elämään tämän viruksen kanssa”, Motsa ylistää. “Hänellä itsellään ei kuitenkaan ollut ketään, kenen kanssa puhua asiasta. Kukaan ei opastanut häntä.”

Motsa päätyi lopulta rakentamaan tätä tukiverkostoa yhdessä äitinsä kanssa. Naiset perustivat Mothers for Lifen, hiv-positiivisten ihmisten äitien vertaistukiryhmän. Sittemmin järjestö on kasvanut ja kampanjoi nyt myös naisten oikeuksien sekä halvemman, helpommin saatavilla olevan aids-testauksen ja lääkityksen puolesta.

Perheen tuki yllätti

Motsan isä oli kirkonmies ja ankara perheenisä. Hänelle ei ollut helppo kertoa tartunnasta, Motsa vakuuttaa. Hän lykkäsi keskustelua, kunnes keksi pyytää tuttua pastoria alustamaan aihetta kahden kesken isän kanssa. Lopulta pelätty kohtaaminen sujui hyvin.

“Hän sanoi, että nyt meidän on kai selvittävä tästä asiasta”, Motsa kertoo. “Oli valtava helpotus, että hän sanoi 'me'. Että hän ei nyt hylkääkään minua.”

Lähimpänä arjessa olivat kuitenkin lähipiirin naiset. Oman äidin lisäksi Motsa sai odottamatonta tukea naispuoliselta esimieheltään, joka kannusti Motsaa käyttämään omia kokemuksiaan työssään hiv-positiivisten naisten kanssa.

Hyvä elämä ei ole ohi

Nyt Motsa yrittää olla paras mahdollinen äiti kahdelle teini-ikäiselle tyttärelleen, jotka saavat koulussa ja kaveripiirissä monia ristiriitaisia viestejä seksuaalisuudesta ja naiseudesta.

“Koulussa heitä käsketään vain kieltäytymään seksistä. Siinä on järkeä, mutta minä haluan kertoa heille kaikesta muustakin. Tärkeintä on, että heillä on vahva itsetunto ja kaikki mahdollinen tieto itsensä suojelemiseksi.”

Motsa ei tiedä, mistä sai tartuntansa, ja sanoo hyväksyneensä epätietoisuuden. Diagnoosin jälkeen myös hänen pitkäaikainen miesystävänsä Dlamini todettiin HIV-positiiviseksi.

Diagnoosin jälkeen Euni ja Dlamini päättivät mennä naimisiin. “Se oli yksi elämäni parhaista hetkistä. Toinen huippuhetki oli, kun vanhempi tyttäreni päätti peruskoulun. Nämä hetket ovat saaneet minut uskomaan siihen, ettei elämäni ole ohi.”

Hanna Nikkanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 23.7.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi