Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Perun paikallisvaalit: Demokratia huojuvalla pohjalla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.11.2006

Perun paikallisvaalit: Demokratia huojuvalla pohjalla

Perussa 19. marraskuuta järjestettyjen paikallisvaalien jälkimainingit osoittavat, että demokratia on vielä huojuvalla pohjalla. Vaikka vaalit sujuivat rauhallisesti, tappiolle joutuneiden on vaikea niellä tulosta.

Perun paikallisvaalien äänestysprosentti jäi varsin laimeaksi. Hyväksyttyjä ääniä oli reilut kahdeksan  miljoonaa, kun taas äänioikeutettuja on kaksi kertaa enemmän, 16,5 miljoonaa. Vaalien voittajiksi osoittautuneet pienet itsenäiset rymittymät saivat yhteensä noin 3,5 miljoonaa ääntä. Tappiolle jäänyt Apra puolestaan keräsi 1,5 miljoonaa ääntä. Ollanta Humalan Partido Nacionalista -puolue keräsi 1,4 miljoona ääntä.

Vielä presidentinvaalien yhteydessä Partido Nacionalistan kanssa yhtä köyttä vetänyt Unión por el Perú -puolue keräsi vajaan puolen miljoonan äänen saaliin. Tässä mielessä näiden kahden puolueen yhteen lasketut äänet ylittävät Apran kannatuksen, vaikka tulos onkin heikko presidentinvaalien kannatuslukuihin verrattuna.

Vaikka kansallisella tasolla Perun vaalituloskarttaa värittivätkin yhtenäisesti itsenäisten ryhmittymien värit, maakunta- ja kuntatasolla hajontaa oli enemmän. Merkillepantavaa on lisäksi, että suurin oppositiopuolue, "rikkaiden" Unidad Nacional sai kannatusta vain Limassa ja Huancavellican maakunnassa.

UN hallitseekin Limaa ylivoimaisesti, mutta sen kannattajia ei tunnu muista maakunnista juuri löytyvän.

Vaikka itse vaalit sujuivatkin suhteellisen rauhallisissa merkeissä eräitä vandalismi- ja sabotaasitapauksia lukuun ottamatta, vaaleissa tappiolle jääneiden on ollut vaikea niellä purematta vaalitulosta.

Vaalien jälkimainingeista on noussut tapauksia, jotka osoittavat demokratian olevan Perussa vielä huojuvalla pohjalla. Vaaliviranomaisiin on kohdistunut tiettyjen ryhmien tappion aiheuttamaa harmia muun muassa Punossa ja Ancashissa, jossa väkijoukot osoittivat mieltään vaalitulosta vastaan. Ancashissa hävinneet ovat lisäksi uhanneet lakoilla ja muilla mielenilmaisuilla. Lisäksi esimerkiksi Huarinmaakunnassa hyökättiin äänestyspaikalle, jossa tuhottiin vaalitulokset sisältäneet tietokoneet.

Hallitus on vaatinut tiukkoja toimia vandalismin lopettamiseksi. Presidentti García on pyytänyt poliisia toimimaan tarpeen mukaan kovinkin ottein järjestyksen palauttamiseksi.

Anna Yletyinen, Lima

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 28.11.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi