Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Puheenvuoroja Méxicon siirtolaisaseman naisten puolella - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 24.11.2006

Puheenvuoroja Méxicon siirtolaisaseman naisten puolella

Perulainen Ester istuu varjossa ja nojaa selkäänsä Meksikon pääkaupungissa Méxicossa sijaitsevan siirtolaisaseman betoniseinään. Hän on viettänyt jo päiviä siirtolaisasemalla, jossa Yhdysvaltain puolelta Meksikoon palautettuja tai ilman virallista lupaa Meksikossa matkustaneita tai työskennelleitä siirtolaisia säilytetään odottamassa maastakarkotusta.

Ester on naimisissa ja hänellä on kolme teini-ikäistä tytärtä. Hänen puolisonsa lähti New Yorkiin kolme vuotta sitten. Mies on työskennellyt siellä sähköalalla ja lähettänyt rahaa kotiin. Noin vuoden päivät he ovat puhuneet Esterin muutosta Yhdysvaltoihin. ”Meidän molempien tulee työskennellä siellä, jos haluamme antaa tyttärillemme mahdollisuuden opintoihin”, Ester toteaa.

Ester saapui lentäen Guatemalaan ja jatkoi sieltä linja-autolla Meksikoon tarkoituksenaan päästä maan pohjoisosaan asti ylittämään rajaa. Hän sanoo yllättyneensä siitä, miten vaikeaa matkanteko oli. ”En tiedä, en osannut odottaa mitään ongelmia, ajattelin voivani matkustaa aivan rauhassa, normaalisti. En pelännyt mitään, koska en tiennyt miten hankalaa tämä voisi olla.”

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ester lähtee siirtolaiseksi. Hän kertoo asuneensa joitakin vuosia miehensä kanssa Argentiinassa, jossa hän työskenteli vastaanottoapulaisena. ”Ansaitsimme hyvin, mutta sitten Argentiinan taloudellinen tilanne alkoi nopeasti huonontua. Lopulta siellä ansaitsi saman verran tai jopa huonommin kuin Perussa.”

Monet Esterin tutuista ovat lähteneet töihin ulkomaille. ”Monet perulaiset lähtevät Yhdysvaltoihin, Japaniin, Italiaan, Espanjaan. Naiset työskentelevät siellä sairaanhoitajina, kotiapulaisina ja niin edelleen.”

”Haluan antaa tyttärilleni valmiudet mahdollisimman hyvään ja turvalliseen elämään”

Maricruz on 31-vuotias nainen Ecuadorista. Hän työskenteli eräässä tehtaassa henkilöstöpuolella, kunnes hänet jokin aika sitten äkkiä irtisanottiin. Maricruzin aviomies on ammatiltaan muurari. ”Tulimme taloudellisesti hyvin toimeen, kun molemmat olimme töissä”, Maricruz sanoo. ”Mutta viime aikoina kaikki on mennyt aina vain huonommin. Ecuadorissa on hyvin vaikea löytää töitä.”

Maricruz huomasi olevansa raskaana, kun kaikki oli valmista ensimmäistä matkaa varten. Nyt hän on seitsemännellä kuulla ja takana on jo toinen yritys päästä Yhdysvaltoihin. ”Meillä on jo niin paljon velkaa. Ei ole muuta mahdollisuutta.” He pyrkivät Minneapolikseen, koska sukulaisia asuu siellä.

Tämä on Maricruzin kolmas päivä siirtolaisasemalla. Matkan ponnistelujen jälkeen kiinnijääminen merkitsee aina äkkipysähdystä. Ja epäonnistumista. ”Pelkään, että perhe on kääntänyt meille selkänsä. He eivät ymmärrä, että tämä on näin vaikeaa.”

Maricruz vakuuttaa haluavansa yrittää vielä uudelleen. ”Ihminen haluaa aina tulla joksikin, haluaa opiskella ja niin edelleen. Sitä taistelee tullakseen joksikin”, hän sanoo ja kohottaa hieman katsettaan. ”Jos maksat 70 dollaria vedestä ja sähköstä ja palkkasi on kokonaisuudessaan 130 dollaria, ei siitä jää käteen yhtään mitään. Ei sillä voi tehdä mitään. Minä haluan normaalin työn. Palkan, josta riittää ruokaan. Palkan, josta riittää sen verran, että tiedän selviäväni. Jotta minun ei tarvitse kärsiä koko ajan ja pelätä, että rahani eivät riitä. Siinä on kaikki, mitä haluan.”

Ester ojentaa jalkansa suoriksi nurmikaistaleella ja mittailee katsellaan siirtolaisaseman sisäpihan ylle kaartuvaa taivasta. ”Haluan antaa tyttärilleni valmiudet mahdollisimman hyvään ja turvalliseen elämään”, hän sanoo. ”Haluan, että heistä tulisi jotakin elämässään. Sitä toivon eniten.”

Teksti: Hanna Kara

Kirjoittaja on työskennellyt vapaaehtoisena Méxicon siirtolaisasemalla naisten puolella 2003 ja tehnyt asemalle suljettujen naisten haastatteluihin perustuvan pro gradu –tutkimuksen 2006.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.11.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi