Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Berättelser från Méxicos immigrantstations kvinnoavdelning - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.11.2006

Berättelser från Méxicos immigrantstations kvinnoavdelning

Ester från Peru sitter i skuggan och lutar ryggen mot immigrantstationens betongvägg i Mexikos huvudstad México: Hon har redan tillbringat flera dagar på immigrantstationen där immigranter som har återbördats från USA eller personer som har rest eller arbetat i Mexiko utan officiellt tillstånd förvaras i väntan på deportering.

Ester är gift och har tre tonåriga döttrar. Hennes man for till New York för tre år sedan. Han har arbetat i elektricitetsbranschen och skickat hem pengar. I ungefär ett års tid har de pratat om att Ester också skulle flytta till USA. ”Vi borde båda arbeta där om vi vill ge våra döttrar en möjlighet att studera”, konstaterar Ester.

Ester kom med flyg till Guatemala och fortsatte därifrån med buss till Mexiko med avsikt att ta sig till landets norra del och passera gränsen. Hon blev överraskad av hur tung resan var. ”Jag förstod inte att vänta mig några problem, jag trodde att jag kunde resa helt i lugn och ro. Jag var inte rädd för någonting för jag visste inte hur besvärligt det kunde vara.”

Det här är inte första gången som Ester emigrerar. Hon berättar att hon har bott några år med sin man i Argentina där hon arbetade som receptionsbiträde. ”Vi förtjänade bra men så började Argentinas ekonomi snabbt att försämras. Till slut förtjänade man lika lite eller t.o.m. mindre där än i Peru.”

Många av Esters bekanta har gett sig iväg utomlands för att få arbete. ”Många peruaner far till USA, Japan, Italien eller Spanien. Kvinnorna arbetar som sjuksköterskor, hemhjälpar och så vidare.”

”Jag vill ge mina döttrar möjligheter till ett så gott och tryggt liv som möjligt”

Maricruz är en 31-årig kvinna från Ecuador. Hon arbetade på en fabriks personalavdelning när hon för en tid sedan plötsligt blev uppsagd. Maricruz man är murare tull yrket. ”Vi klarade oss bra ekonomiskt när vi båda arbetade”, säger Maricruz. ”Men på sista tiden har det bara gått sämre och sämre. Det är mycket svårt att hitta arbete i Ecuador.”

Maricruz märkte att hon var gravid när allt var klart för resan. Nu är hon i sjunde månaden och har redan sitt andra försök att ta sig till USA bakom sig. ”Vi har så mycket skulder redan. Vi har inga andra möjligheter.” Hon och mannen försöker ta sig till Minneapolis för där har de släktingar.

Det här är Maricruz andra dag på immigrantstationen. Efter ansträngningarna inför resan innebär det alltid tvärstopp när man åker fast. Det innebär också ett misslyckande. ”Jag är rädd att familjen har vänt oss ryggen. De förstår inte att det är så här svårt.”

Maricruz försäkrar att hon vill försöka på nytt. ”Människan vill alltid bli någonting, studera och så vidare. Man kämpar för att bli någonting” säger hon och höjer blicken en aning. ”Om du måste betala 70 dollar för vatten och el och din lön är 130 dollar så återstår ingenting. Jag vill ha ett normalt arbete. En lön som räcker till mat. En lön som är tillräcklig, så jag vet att jag klarar mig. Så jag inte behöver lida hela tiden och vara rädd för att pengarna inte ska räcka till. Det är allt vad jag vill.”

Ester sträcker på benen på gräsremsan och mäter himlen över immigrantstationens innergård med sin blick. ”Jag vill ge mina döttrar möjligheter till ett så gott och tryggt liv som möjligt”, säger hon. ”Jag vill att det ska bli något av deras liv. Det är det jag önskar mest av allt.”

Text: Hanna Kara

Skribenten har arbetat som volontär på den kvinnliga avdelningen av Méxicos immigrantstation år 2003 och skrivit sin pro graduavhandling 2006 utgående från intervjuer med kvinnorna som hålls instängda där.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 24.11.2006


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi