Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Perus ursprungsbefolkning vill bli av med gifterna från oljeproduktionen - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.10.2006

Perus ursprungsbefolkning vill bli av med gifterna från oljeproduktionen

Oljebolagen har snabbt brett ut sig på orörda regnskogsområden i Peru och avfallet från oljeborrningen släpps ut obehandlat i regnskogen. Enligt Perus hälsovårdsministerium är hälsotillståndet för de etniska grupper som bor i närheten av oljeraffinaderierna kritiskt.

År 2003 beviljade den peruanska staten omfattande tillstånd för de internationella oljebolagen att borra efter olja på så gott som hela Amazonas-området. I Peru finns det folkstammar som frivlligt vill vara isolerade från omvärlden. Också deras livsmiljöer har under snart fyra års tid varit tillgängliga för den internationella oljeindustrin.

Det har gått snabbt för de nya olejborrningsanläggningarna att etablera sig på tidigare rorörda områden i Amazonas. Tävlingen leds av de amerikanska företagen, som får stöd av sin egen regering. För de ursprungsfolk som baserat sin livsstil på fiske, jakt och skogsväxter innebär oljeborrningen ofta att de måste sluta med sina traditionella livsstil.

Organisationen Amazon Watch, som jobbar för att skydda Amazonas-området, påpekar att “ursprungfolken har en internationellt definierad rätt till sina egna marker. De måste själva få bestämma om sin utveckling och leva enligt sin egen kultur.”

Ursprungfolken är sjuka på grund av gifterna

Oljeproduktionsanläggningen på achuarstammens tradionella marker, nära Ecuadors gräns, producerar varje dag omkring en miljon tunnor giftavfall som släpps ut obehandlat i regnskogen och i floderna. Det förorenade vattnet och marken orsakar allvarliga symtom för invånarna i området. “Vårt folk har insjuknat efter att ha utsatts för kadmium, bly och andra gifter som används i oljeproduktionen” konstaterar achuarerna i ett utlåtande.

Achuarerna har krävt en diskussion mellan representanter för Perus regering och ursprungsfolkets ledare för att få ett slut på spridandet av gifter och för att folkets hälsa skall förbättras. Regeringen har inte klarat av att föra de överenskomna diskussionerna med stammen om problemen.

Achuarerna ockuperade oljeproduktionsanläggning

Det amerikanska företaget Occidental Petroleum och sedan argentinska Pluspetrol har borrat efter olja på achuarernas område i trettio år redan. Den desperata situationen och rädslan för folkets framtid fick 700 achuarer att ockupera Perus största oljeproduktionsanläggning.

Med åtgärden krävde folket att det skall bli ett slut på giftdumpningen på området inom ett år. Dessutom krävde achuarerna omedelbart rent vatten och hälsovård. Amazon Watch-organisationen har kallat kraven för helt rimliga och uppmanat Perus regering att göra något åt situationen snabbt och med fredliga medel.

Mirva Viitanen (maailma.net)

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 27.10.2006


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi